ПРАВОВА ОСВІТА


07.08.2016



Дніпропетровська місцева прокуратура № 1 інформує щодо проведеної роботи з питань запобігання і протидії корупції  та результатів роботи у І півріччі 2016 року на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро

4 серпня 2016 року відбулось позачергове засідання виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради. На засіданні заслухано інформацію керівника Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Олександра Литвиненка щодо проведеної роботи з питань запобігання і протидії корупції у І півріччі 2016 року та результатів роботи місцевої прокуратури за 6 місяців 2016 року на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро.


Щодо проведеної роботи з питань запобігання і протидії корупції
у І півріччі 2016 року

На виконання наказу Генерального прокурора України № 10 гн від 25.06.2013, керівником Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 у 2016 році проведено 1 координаційну нараду, на якій, серед інших питань, обговорено питання запобігання та протидії корупції.

Протягом 2016 року Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 1 організовано та проведено ряд перевірок щодо додержання вимог антикорупційного законодавства особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Так, за результатами проведених перевірок прокуратурою складено та направлено до суду 7 протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

За результатами судового розгляду вказаних адміністративних правопорушень 5 осіб визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією та накладено адміністративні стягнення.

Так, як приклад, за порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, відносно старшого державного виконавця Амур-Нижньодніпровського ВДВС Дніпропетровського МУЮ складено та направлено до суду протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-5 КУпАП.

Окрім того, відповідно до вимог ч. З ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» Дніпропетровською місцевою прокуратурою №1 скеровано 5 подань до органів державної влади з вимогою проведення службового розслідування, з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню адміністративного корупційного правопорушення, які розглянуто та задоволено.

Враховуючи поширеність вчинення посадовими особами найбільш поширених порушень пов’язаних з корупцією, а саме неповідомлення про реальний конфлікт інтересів та вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів, Амур-Нижньодніпровською районною у місті радою, не повідомлялось про жодний факт правопорушень даної категорії.

Боротьба з корупцією залишається найважливішим напрямом діяльності органів прокуратури, у зв’язку з чим у II півріччі 2016 року планується проведення координаційної наради керівників правоохоронних органів району за участю голови Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради при керівникові Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1.

Враховуючи викладене, Олександр Литвиненко запропонував винести на чергове засідання виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради проект рішення «Про результати роботи органів прокуратури у І півріччі 2016 року у сфері протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень».


Щодо результатів роботи Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1
за 6 місяців 2016 року на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро

В умовах реформування всієї правоохоронної системи, набуває більшої відповідальності перед суспільством прийняття оперативних, зважених та законних рішень у час побудови нових підходів до роботи. В умовах інтеграції до Європейських норм та стандартів роботи жодний працівник не має права на помилку та повинен вживати вичерпних заходів щодо відновлення довіри суспільства.

Одночасно не зважаючи на загальну суспільну напруженість, на проблемні питання реформування, нові підходи у роботі та оперативні рішення працівників, дали змогу отримати певні позитивні напрацювання у першому півріччі поточного року.

Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове розслідування

Пріоритетним напрямком прокурорського нагляду за додержанням законів співробітниками Амур-Нижньодніпровському ВП при проведенні досудового розслідування є дотримання законності в діяльності цього органу, забезпечення та поновлення конституційних прав громадян, відшкодування збитків, спричинених потерпілим злочинами, посилення охорони громадського порядку та безпеки громадян відповідно до вимог Указів Президента України, рішень колегій, розпоряджень та наказів Генерального прокурора України, прокуратури Дніпропетровської області та самостійно вжитих координаційних заходів.

Упродовж першого півріччя поточного року правоохоронними органами району вживались заходи, направлені на зменшення рівня криміногенної ситуації, зміцнення законності, більш дієвому захисту конституційних прав і свобод громадян, які, відповідно до статистичних даних, призвели до зниження рівня злочинності по деяких своїх проявах та дозволили стримати інші.

Зазначені кроки та взаємодія правоохоронних органів району та громадськості дозволили досягти зросту рівня довіри суспільства, про що свідчить загальне, значне зростання звернень до районного відділку поліції з різних питань поточного півріччя у порівнянні із минулим.

Так, у 2016 році до ЖЕО Амур-Нижньодніпровському ВП зареєстровано на 8757 заяв та повідомлень більше ніж минулого півріччя (18351 проти 9594 відповідно).

Під час проведення місцевою прокуратурою щомісячних перевірок додержання вимог Кримінального процесуального кодексу України та наказу МВС України № 1377 від 06.11.2015 про затвердження Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень вчиненні кримінальні правопорушення та інші події в Амур-Нижньодніпровському ВГІ ДВП встановлено 5 фактів невнесення відомостей про вчинення злочину до ЄРДР при наявності законних та правових підстав (ЖЄО за № 858 та № 1506), які були внесено лише за втручання прокуратури.

Загалом при опрацюванні досить великого у порівнянні з минулорічними показниками об’єму інформації (заяв та повідомлень) працівниками Амур-Нижньодніпровського ВГІ, даний результат роботи в цілому є задовільним, водночас, такі прояви вимагають вжиття заходів з боку керівництва райвідділу направлені на викорення таких фактів.

Одночасно необхідно зазначити, що за результатами перевірок та моніторингів, що проведено місцевою прокуратурою поточного року фактів порушення добового терміну реєстрації кримінального правопорушення не виявлено.

За перше півріччя поточного року до ЄРДР зареєстровано на 27,6% більше відомостей ніж минулого (2273 проти 1646 відповідно).

Так незважаючи на вжиті координаційні заходи щодо протидії злочинності на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро збільшилась кількість злочинів проти власності з 416 до 641 (на 54,1%, у середньому по області 10,7%) в тому числі крадіжок з 288 до 416 (на 61%. У середньому по області 12,1%)

Упродовж 2016 року кількість злочинів за фактами незаконного заволодіння транспортних засобів збільшилась з 21 до 37 (на 76,2% у середньому по області збільшення на 39,1%).

Залишок незакінчених кримінальних проваджень у СВ АНД ВП складає 1589 проти 1016 (на 56% більше ніж за аналогічний період минулого року).

Спостерігається налагодження роботи з відшкодування встановлених за закінченими кримінальними провадженнями збитків. Так за 6 місяців 2016 року у кримінальних провадженнях СВ Амур-Нижньодніпровського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області відшкодовано 130 тис грн з 231 тис грн. (56,2%, у середньому по області 37,6%).

Кількість особливо тяжких злочинів зменшилась на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро - з 22 до 19 (на 13,6%)

Фактів порушення конституційних прав громадян під час досудового розслідування кримінальних правопорушень у злочинах проти життя не встановлено.

Завдяки належному прокурорського нагляду поточного року не допущено жодного порушення добового терміну реєстрації про прийняті рішення та відомостей про повідомлення особі про підозру. Водночас не можливо не відзначити і про наявність з боку слідчого підрозділу недоліків з повноти внесення відомостей до ЄРДР з таких питань, як громадське місце вчинення правопорушення, кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення, КВЕД, про жертв насильства у сім’ї та фізичних або юридичних осіб заявників. Дані недоліки негайно усуваються прокурорами місцевої прокуратури.

Водночас, не можливо не відзначити, що поточного року за результатами перевірки матеріалів кримінальних проваджень Дніпропетровською місцевою прокуратурою №1 встановлювались факти численних грубих порушень вимог ст.28, ч. 4 ст. 40, ч.І ст. 92, Кримінального процесуального Кодексу України, що є не допустимим, тим більш в умовах відновлення довіри громадян та становлення нової поліції.

Переважно такі порушень зустрічаються у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів, передбачених ст. 185, ст. 125, ст.190 та ст. 164 КК України.

За даними фактами проводились заслуховування кримінальних проваджень на оперативних нарадах, на яких обговорювались зазначені питання.

Враховуючи наявність на території Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро ВП в річковому порту ДВП ГУНП в Дніпропетровській області слід привести дані щодо роботи даного підрозділу.

Загалом у провадженні СВ ВП в річковому порту ДВП ГУНП в Дніпропетровській області поточного року перебувало 11 кримінальних проваджень проти 67 минулого року. Загалом, досудове розслідування у даних кримінальних провадженнях розпочато з ст.249 КК України, за фактами незаконного зайняття рибним добувним промислом. Водночас з вказаного числа поточного року перебувало у провадженні 1 кримінальне провадження за ст.242 КК України, 1 за ст.276 КК України та 1 за ст.271 КК України, порушення розумних строків досудового розслідування у яких допущено слідчими не було.

Одночасно, поточного року зареєстровано на 56 кримінальні провадження менше ніж минулого (11 проти 67),.

За результатами досудового розслідування слідчими вказаного слідчого підрозділу закінчено 5 проти 41 минулого року, з них закрито 3 та 8 відповідно, до суду з обвинувальними актами направлено 2 кримінальних проваджень проти 40 минулого року, за підслідністю направлено 1 та 5 відповідно.

Зниження поточного року показників роботи слідчого відділу пов’язано із його фактичною ліквідацією до лютого поточного року, та зменшення території обслуговування від всієї акваторії Дніпропетровської області до акваторії в межах підрозділів підконтрольних ДВП ГУНП в Дніпропетровській області.

Під час проведення досудового слідства СВ Амур-Нижньодніпровського ВП ДВП ГУ НП в Дніпропетровській області з метою зниження рівня злочинності, запобіганню скоєнню інших злочинів, а також з метою забезпечення кримінального провадження (для досягнення дієвості провадження), за необхідності, до осіб, які скоюють злочини застосовується запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи статистичні дані процесуальними керівниками поточного року скасовано 25 постанов про закриття кримінального провадження, водночас минулого року таке рішення приймалось 61 кримінальному провадженні. Керівникам слідчого підрозділу Амур-Нижньодніпровського ВП необхідно налагодити більш дієвий контроль за підлеглими та незважаючи на можливості штучного покращення показників роботи застосовувати повноваження, передбачені ст.39 КПК України у разі встановлення порушень вимог КПК України.

Станом на 01.01.2016 у провадженні оперативних підрозділів АНД ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області перебуває 54 оперативно-розшукові справи (у 2015 році перебувало 26 ОРС), з яких 43 ОРС категорії «Розшук» щодо розшуку осіб, які переховується від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання (у 2015 році перебувало 21 ОРС), а також 11 ОРС категорії безвісно відсутніх осіб (у 2015 році перебувало 5 ОРС).

За період поточного року оперативними підрозділами Амур-Нижньодніпровського РВ ДМУ заведено 12 ОРС категорії «Розшук» щодо розшуку осіб, які переховується від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання (у 2015 році заведено 19 ОРС), а також З ОРС категорії безвісно відсутніх осіб (у 2015 році заведено 10 ОРС), за результатом вивчення яких прокурорами Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області складено довідки щодо законності їх заведення.

Так протягом поточного року із 43 осіб, що перебували у розшуку, встановлено місцезнаходження 22 осіб, які переховувались від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухилялись від кримінального покарання, також встановлено місцезнаходження 7 безвісно відсутніх осіб із 11, які перебували у розшуку.

Так за результатом проведення оперативно-розшукових заходів в АНД ВП ДВП прийнято рішення про закриття 29 ОРС щодо розшуку злочинців та безвісно зниклих на підставі ч. 1 ст. 9 - 2 Закону України «Про оперативно - розшукову діяльність», за результатом вивчення яких прокурорами Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області складено довідки щодо законності їх закриття.

Прокурорами Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області вивчено 35 оперативно розшукових справ, які перебували в провадженні оперативних підрозділів АНД РВ за результатом вивчення яких, надано 30 письмових вказівок.

Організація участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді

Підтримання державного обвинувачення

Протягом 6 місяців 2016 року до суду направлено 192 кримінальні провадження. За участі державних обвинувачів Дніпропетровської місцевої прокуратури Дніпропетровської області взято участь у розгляді 252 кримінальних проваджень в суді першої інстанції, з них 138 з постановлениям вироку, засуджено 140 осіб. Ухвалено 27 вироків на підставі угоди (10 про визнання винуватості, 17 про примирення). Закрито кримінальних проваджень з числа направлених до суду з обвинувальним актом 47.

Судом розглянуто 1 клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, та 1 клопотання про застосування заходів виховного характеру.

За вказаний період розглянуто судом проваджень у формі приватного обвинувачення із закриттям з підстав п.7 ч.І ст.284 КПК України - 6.

Розглянуто судом питань пов’язаних із виконання вироків - 64.

Протягом поточного року 23 кримінальних провадження розглянуто про тяжкі і особливо тяжкі злочини, за ст. 115,121 КК України - 6 проваджень.

За спрощеною процедурою в порядку ст.349 ч.З КПК України розглянуто -78 проваджень.

Протягом вказаного періоду прокурорами району подано 10 апеляційних скарг, із яких 7 на вироки суду, та 3 апеляційні скарги на ухвали. 4 апеляційних скарги на вироки задоволені.

Апеляційні скарги не відкликалися. Справи за реабілітуючих підстав не закривалися. Не допущені випадки зміни обвинувачення.

У залишку Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська кримінальних справ у яких державне обвинувачення підтримують прокурори Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 немає.

За 6 місяців поточного року Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська виправдувальні вироки не виносилися.

У кримінальних провадженнях, що знаходилися у провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська обвинувачення в кримінальних провадженнях не змінювалися.

Нагляд за додержанням прав неповнолітніх

В інтересах неповнолітніх за 6 місяців 2016 року прокуратурою позови не заявлялись через відсутність матеріалів для пред’явлення позовів, проте наразі готується позов в інтересах неповнолітньої 2001 р.н. про визнання права власності на 1/2 квартири в порядку спадкування. Прокуратурою здійснено 10 вступів у справах за позовами в інтересах дітей.

Протягом 2015 року мали місце 2 випадки рецидивної злочинності серед неповнолітніх. Зазначені факти не залишились поза увагою прокурора. 22.03.2016 за результатами проведення перевірки АНД РВ КВІ м. Дніпропетровська УДПтСУ у Дніпропетровській області, на ім’я начальника управління Державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області направлено вказівку щодо усунення порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства, зокрема було наголошено, що робота з попередження вчинення засудженими неповнолітніми нових злочинів перебуває на низькому рівні, взагалі не встановлюються причини та умови, що сприяли вчиненню неповнолітніми нових злочинів. Вказівка розглянута, до дисциплінарної відповідальності винні особи притягнуті не були, оскільки протягом року вже притягались до дисциплінарної відповідальності.

На території Амур-Нижньодніпровського району за 6 місяців поточного року відмічається зниження рівня дитячої злочинності на 25% у порівнянні з минулим роком.

Протягом 6 місяців 2016 року оперативно-розшукові справи щодо неповнолітніх співробітниками поліції не заводились, у зв’язку з чим прокурорами Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 зазначені року оперативно-розшукові справи не вивчались.

Упродовж 1 півріччя поточного року обвинувальні акти щодо неповнолітніх не повертались.

Протягом 1 півріччя районним судом розглянуто 3 кримінальних провадження відносно неповнолітніх. У 1 кримінальному провадженні було укладено угоду про примирення.

Кримінальні провадження відносно неповнолітніх розглянуті судом у термін до двох місяців, факти судової тяганини відсутні.

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

Відповідно до наказу Генерального прокурора України № 7 гн від 12.04.2013 протягом 6 місяців 2016 року проведено 6 перевірок дотримання вимог кримінально-виконавчого та іншого законодавства в Ігренському виправному центрі № 133 УДПтС України у Дніпропетровській області. За результатами проведених перевірок внесено 6 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб.

Проведено перевірку додержання законодавства щодо забезпечення режимних вимог, охорони, умов тримання та лікування осіб, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру в комунальному закладі «Дніпропетровська клінічна психіатрична . лікарня Дніпропетровської обласної ради», за результатами якої на ім’я головного лікаря установи внесено вказівку, яку розглянуто та задоволено. Одну посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 1 за І півріччя 2016 року внесено 1 документ прокурорського реагування про усунення порушень вимог законодавства України при застосування до громадян заходів адміністративного примусу, за результатами розгляду якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадові особи АНД ВГІ ДВГІ ГУНП в Дніпропетровській області.

Проведено 2 перевірки стану додержання законодавства у Амур-Нижньодніпровському відділі ДВС м. Дніпропетровська ГТУЮ у Дніпропетровській області при виконанні додаткового кримінального покарання у виді конфіскації майна за вироками суду на користь держави, та відшкодуванні збитків та шкоди, завданих внаслідок злочину, відшкодуванні витрат на проведення експертиз, за результатами яких порушень встановлено не було.

Складено 6 щомісячних довідок за результатами перевірок здійснення працівниками АНД відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області контролю за поставленими на облік особами, яким обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, на підставі яких внесено 4 документів прокурорського реагування (з яких 2 на адресу начальника АНД ВП, та 2 на адресу ГУНП у Дніпропетровській області), за результатами розгляду 3-х таких документів посадових осіб АНД ВП ДВГІ ГУНП в Дніпропетровській області попереджено про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Проведено перевірку додержання вимог законів при застосуванні органами АНД РВ у м. Дніпропетровську ГУ ДМС України в Дніпропетровській області заходів впливу за адміністративні правопорушення. За результатами перевірки особових справ у Амур-Нижньодніпровському РВ у м. Дніпропетровську ГУ ДМС України в Дніпропетровській області порушень вимог чинного законодавства при оформленні справ про примусове повернення встановлено не було.

Також проведено 6 перевірок додержання законодавства при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян у АНД РВ КВІ м. Дніпропетровська УДПтСУ у Дніпропетровській області, за результатами яких було внесено 3 документів реагування, та порушення закону було усунуто.

Протидія адміністративній корупції

На виконання п. 4.4 Плану роботи Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 на І квартал 2016 року підготовлено матеріали та спільно з працівниками Дніпропетровської місцевої прокуратури проведено семінарське заняття (навчальний семінар) на тему «Питання організації діяльності прокурора як спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції та застосування антикорупційного законодавства».

В частині додержання обмежень щодо сумісництва, передбачені Законом України «Про запобігання корупції» були витребувані документи та проаналізовані декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік, поданими державними службовцями та службовими особами Амур - Нижньодніпровської районної у місті ради, Амур-Нижньодніпровської районної виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Амур-Нижньодніпровського відділу реєстрації актів цивільного стану міського управління юстиції, 3 державної пожежно-рятувальної частина 8 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області, Управління пенсійного фонду АНД району м. Дніпропетровська, Управління Державного казначейства в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області, Амур-Нижньодніпровського районного відділу у м. Дніпропетровську ГУ ДМС України в Дніпропетровській області, Амур-Нижньодніпровського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області.

За результатами вивчення інформації адміністративно корупційних правопорушень не встановлено.

Крім того, з метою перевірки додержання передбачених Законом України «Про запобігання корупції» обмежень членами виборчих комісій під час виборів до органів місцевого самоврядування з архівного управління Дніпропетровської міської ради витребувано списики членів Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпропетровську виборчої комісії та відомості про нарахування останнім заробітної плати та виплати одноразової грошової винагороди.

Вказані документи опрацьовано, у зв’язку з чим до територіального органу фіскальної служби підготовлено запит про надання відомостей щодо походження джерел інших видів доходів отриманих членами виборчих комісій під час організації та проведення виборів у 2015 році. У ході опрацювання інформації про джерела отримання доходів членами виборчих комісій встановлено, що деякі члени комісій отримають дохід у виді зарплати з державних установ та організацій (Територіального центру соціального обслуговування Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська). У відповіді на запит прокуратури встановлено, що зазначені особи не є державними службовцями, отже на них не поширюються обмеження встановлені Законом України «Про запобігання корупції».

На виконання вимог наказу Генерального прокурора України № Югн від 25.06.2013 року двічі поінформовано Амур-Нижньодніпровську районну у місті раду про результати роботи органів прокуратури у сфері протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. Привернуто увагу органів влади на поширеність випадків вчинення посадовими особами порушень пов’язаних з корупцією - неповідомлення про реальний конфлікт інтересів та вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів. Зауважено, що Амур-Нижньодніпровською районною у місті радою не повідомлялось про жодний факт правопорушень даної категорії.

Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян та особистого прийму громадян; розгляду запитів на інформації; висвітлення діяльності органів прокуратури

Протягом 6 місяців поточного року до прокуратури (АНД) надійшло 389 заяв та скарг, з яких: 232 - розглянуто по суті, 152 - направлено в інші відомства, 5 - повернуто заявникам.

Відповідно до статистичних даних на особистому прийомі за 6 місяців 2016 року прийнято 99 громадян (144 -2015 році), з яких: 14 - заступником керівника (78 - керівником у 2015), 85 - іншими працівниками (66 - іншими працівниками у 2015)

                                                                                       Порівняльна таблиця

 

6 місяців 2015 року
6 місяців 2016
Надійшло звернень
309

232

Задоволено звернень

1

5

Повернуто заявникам

4

5

Направлено звернень в інші відомства для вирішення


162


152












У ході проведення аналізу вирішення звернень громадян в ДМП № 1 (АНД) встановлено, що протягом 6 місяців 2016 року до прокуратури надійшло 232 звернення, проти 309 звернень - у 2015 році. Із зазначеної кількості, кількість звернень розглянутих у 2016 році зменшилось в порівнянні з 2015 роком.

У 2016 році зменшилась кількість звернень, направлених за належністю до компетентних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та контролю, в 2016 році - 152 звернень, проти 162- у 2015 році, тобто на 10 звернень менше. Вказане свідчить, що більшість звернень які надходять до місцевої прокуратури, стосуються проведення перевірок в порядку нагляду та застосуванням законів, але у зв’язку з набранням чинності деяких положень ЗУ «Про прокуратуру» від 25.10.2014, зокрема те, що прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами виключно у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді, звернення вищевказаної категорії направляються за належністю. Всі заявники, з дотриманням 5-денного терміну, повідомляються у письмовій формі про направлення звернень в інші відомства з відповідними роз’ясненнями.

У 2016 році 5 звернень повернуто заявникам через невідповідність їх оформлення вимогам Закону, в порівнянні з 2015 роком - 4 звернень.

У Дніпропетровській місцевій прокуратурі № 1 (АНД) прийом громадян проводиться регулярно, протягом усього робочого дня, відповідно до графіку прийому громадян, розташованому у холі прокуратури, у зручному для доступу громадян місці. Також в приміщенні прокуратури у доступному для громадян місці розміщено інформаційний стенд з графіками прийому у прокуратурі Дніпропетровської області та Генеральній прокуратурі України. Інформація щодо кадрових та інших змін в графіках прийому громадян систематично оновлюється. На стенді в холі прокуратури розміщено тексти Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію». Щомісячно готується графік чергувань прокурорських працівників у вихідні та святкові дні. Графік особистого прийому громадян працівниками прокуратури дотримується.

В прокуратурі встановлена скринька «Для скарг і заяв», кореспонденція з якої щодня вилучається відповідальним працівником прокуратури.

Прокурорські працівники Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 додержуються строків розгляду і вирішення звернень, які надходять до прокуратури. Звернення громадян в прокуратурі вирішуються протягом місяця від дня надходження в прокуратуру, а ті, що не потребують додаткового вивчення і перевірки, - не пізніше 15 днів. Факти порушення установлених строків вирішення звернень громадян в ДМП № 1 відсутні.

У день надходження до прокуратури району звернення обов’язково реєструються працівниками прокуратури у програмному комплексі «Єдина система статистики та аналізу роботи органів прокуратури України» та в Інформаційній системі «Облік та статистика органів прокуратури» з подальшим внесенням інформації про заявника, характер та суть звернення, дати його вирішення, звернення також реєструється в книзі обліку звернень громадян та юридичних осіб.

Прокурорськими працівниками перевірки за зверненнями громадян проводяться в повному обсязі. В наглядових провадженнях по зверненням наявні матеріали перевірок. При відмові у задоволенні скарги заявнику обгрунтовуються підстави і роз’яснюється порядок оскарження прийнятого рішення. Фактів проведення неякісних перевірок за зверненнями громадян в прокуратурі району не встановлено.

За кожним зверненням ведуться картки та оформляється наглядове провадження. В ДМП №1 заводиться одне наглядове провадження за зверненням одного і того ж громадянина. Формування наглядових проваджень за зверненнями громадян покладається на працівників, які забезпечують ведення діловодства в прокуратурі. У наглядові провадження формуються і підшиваються тільки виконані, правильно оформлені документи, які стосуються одного питання та розміщуються у хронологічній послідовності, а саме звернення громадянина, матеріали перевірок а зверненнями, довідка, відповідь.




25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su