ПРАВОВА ОСВІТА


10.10.2017



Досудова доповідь - справедливе рішення суду

Що таке досудова доповідь?

Законодавчі умови для реалізації досудової пробації, повноважень персоналу органів пробації визначені Законом “Про пробацію" та Кримінальним процесуальним кодексом України.

Законодавцем визначено, що досудова доповідь - це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

Для чого потрібна досудова доповідь?

Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

Досудова доповідь приймається судом до уваги. Важливо звернути увагу, що досудова доповідь не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (або невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину.

Як відбувається підготовка досудової доповіді?

Якщо людину звинувачено у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, за який нижня межа санкції не перевищує п'ять років позбавлення волі, суд постановляє ухвалу, якою доручає працівнику пробації скласти досудову доповідь.

Працівник пробації має зібрати інформацію про обвинуваченого та відобразити її у досудовій доповіді, яку він зобов’язаний подати до суду у встановлений ухвалою строк.

Працівник пробації є незалежною, неупередженою особою, яка надає суду необхідну інформацію про обвинуваченого.

Для цього він за. допомогою спеціальної методики проводить дослідження соціального оточення обвинуваченого, його психологічної характеристики аби з’ясувати обставини, що могли створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику). Представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан та відносини у сім'ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

Не пізніше дня, наступного за днем отримання ухвали суду, обвинуваченому надсилається або вручається особисто на підготовчому судовому засіданні виклик до органу пробації для проведення бесіди. Про кожну наступну зустріч представник персоналу органу пробації вручає (надсилає) обвинуваченому окремий виклик до органу пробації.

Під час зустрічей працівник пробації буде задавати питання обвинуваченому про його особисте життя, поведінку, роботу (навчання), стосунки з близькими, друзями та іншими людьми, матеріальне становище та про ставлення до певних життєвих подій і обставин.

Від активної участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достовірності інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника пробації щодо перспективи позитивних змін.

Для підготовки досудової доповіді працівник пробації має право спілкуватися з найближчим оточенням обвинуваченого: рідні, друзі, колеги, інші особи, які знайомі з ним, а також отримувати інформацію з інших джерел: матеріалів кримінального провадження, місця роботи або навчання, проживання, тощо.

Інформація, що буде надана для підготовки досудової доповіді, захищається законом. З нею може ознайомитися лише обмежене коло осіб: працівник пробації, суддя, прокурор, захисник та потерпілий.

Які права має обвинувачений щодо складання досудової доповіді та як їх ефективно реалізовувати?

У обвинуваченої особи також є права, які полягають в участі у складанні досудової доповіді, гадаючи необхідну достовірну інформацію представникам органу пробації, надавати зауваження та точнення до неї, отримувати допомогу про можливу допомогу та консульації

"Якщо особі не зрозуміла для чого складається досудова доповідь, вона має якомога раніше вернутись до працівників пробації за додатковими роз ’ясненнями, перш ніж приймати рішення про відмову від участі у її складанні.

Відмовлятися від участі у підготовці досудової доповіді

Відмова від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини.

Брати участь у підготовці досудової доповіді, надавати працівнику пробації інформацію, необхідну для підготовки такої доповіді

Обвинуваченому необхідно надавати лише ту інформацію, яку запитує працівник пробації; йому варто попіклуватися про те, щоб інформація була достовірною і потім не довелося витрачати час на додаткові зустрічі з працівником пробації для з'ясування розбіжностей. Якщо, на думку обвинуваченого, є важлива інформація, про яку не запитав працівник пробації, її можна повідомити за своєю ініціативою та попросити працівника пробації зазначити її у досудовій доповіді.

Заявляти відвід працівнику пробації, який складає досудову доповідь

Відвід може бути заявлений, якщо є сумніви у неупередженості працівника пробації або інші підстави для відводу, що визначені Кримінальним процесуальним кодексом України. За додатковими роз'ясненнями мооісна звертатися до працівника пробації.

Подавати свої зауваження та уточнення

Особа, щодо якої складається досудова доповідь, може обговорити з працівником пробації зауваження та уточнення до змісту досудовоі доповіді, якщо вони виникнуть. Якщо працівник пробації не погодиться з точкою зору обвинуваченого, то обвинувачений може викласти зауваження письмово і вони будуть надані до суду разом з досудовою доповіддю.

Ознайомлюватися з текстом досудової доповіді

До направлення досудової доповіді до суду працівник пробації викличе обвинуваченого для ознайомлення з її змістом. Важливо пам'ятати, що час на це обмежений і неприбуття до органу пробації не є підставою для неподання досудової доповіді до суду в установлений строк.   

Деяка статистика

За 8 місяців 2017 року органами пробації на виконання відповідних ухвал суду підготовлено 10,7 тис. доповідей. На підставі проведеної оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, яка проводиться за новим інструментом оцінки, щодо 7846 обвинувачених (73% підготовлених досудових доповідей) уповноваженими органами з питань пробації зроблено висновок про можливість виправлення правопорушника без позбавлення або обмеження волі.

У результаті роз’яснювальної роботи, що проводиться представниками органів пробації спільно з центрами надання безоплатної правової допомоги, 77% обвинувачених реалізували право на участь у підготовці.


АНД районний сектор Індустріального МВ з питань пробації м. Дніпра
Південно-Східного МРУ ВКПП МЮ




25.10.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: дії після виявлення вибухонебезпечного предмету
Просмотров: 13
 
19.10.2017
Порадник щодо створення доступного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Просмотров: 39
 
10.10.2017
Досудова доповідь - справедливе рішення суду
Просмотров: 52
 
05.10.2017
До міжнародного дня людини похилого віку: «Жити до 100 – на всі сто!»
Просмотров: 41
 
05.10.2017
Про відповідальність за використання праці без оформлення трудових відносин
Просмотров: 28
 
04.10.2017
«Золотая пора. Золотой возраст»
Просмотров: 44
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su