ПРАВОВА ОСВІТА


24.09.2012



Експрес-інформація Головного територіального управління МНС у Дніпропетровській області щодо попередження
отруєння дикорослими грибами


    На протязі всієї історії людства гриби були поряд з людиною. З одного боку вони були для неї джерелом харчування та естетичної насолоди, з другого – великих неприємностей, а саме – тяжких отруєнь. В грибах зосередились дві основні властивості природи – її блага та небезпека для людини. Україна належить до країни, де вживання грибів є традиційним. Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що значна частина населення втратила навички збирання грибів.
    У природі існує величезна кількість як їстівних, так і отруйних грибів. Наприклад, на території України – до 80 видів потенційно отруйних грибів. Однак найчастіше отруєння спричиняють 20-25 їх видів. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
    10 вересня поточного року до реанімаційного відділення швидкої медичної допомоги м. Дніпродзержинськ з діагнозом «отруєння грибами» доставлені у важкому стані 4 особи. Діагноз підтверджено. Постраждалим надана необхідна допомога.
    Основні причини отруєнь:
-    вживання отруйних грибів;
-    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
-    якщо не впевнені, що знаєте їх – яким б апетитними вони не здавалися;
-    поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
-    невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
-    з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
-    ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
-    «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Найбільш важко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше трапляються випадки зі смертельним кінцем. Діти більш піддатливіші до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. З цієї ж причини дітям шкодять навіть їстівні гриби, які є надто концентрованим для дитячого організму білковим продуктом.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей до 12 років, літніх людей, вагітних жінок та осіб, у яких є порушення кишково-шлункового тракту.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
«Усі їстівні гриби мають приємний смак».
«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний».
«Усі гриби в молодому віці їстівні».
«Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі; пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль на нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
1.    Викличте «Швидку медичну допомогу» за номером телефону «103».
2.    Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стану чистими.
3.    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.    З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.






25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su