ПРАВОВА ОСВІТА


29.04.2013



Звернення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області до батьків

Торік у Дніпропетровській області сталося 190 лісових пожеж, що завдали збитків на суму 280,6 тисяч гривень. Вогонь повністю знищив понад 125 гектарів лісу. Однак набагато більшою втратою є даремна праця сотень людських рук, які ростили й висаджували саджанці, доглядали за ними. Щоб відновити ліси, які спопелило полум'ям, знадобляться десятки років.
Попереду травневі свята, коли за гарної погоди люди звично потягнуться на пікніки у ліси й лісосмуги, на береги водойм, у передмістя – на дачні ділянки. У цей період щороку різко збільшується кількість пожеж у лісостеповій зоні, загорянь торішнього сухостою довкола дачних кооперативів, у приватному секторі, біля доріг. Затим розпочнеться сезон масового відпочинку людей – канікул та відпусток, коли тисячі людей перемістяться з міст та селищ у зелену зону, що теж посилить пожежну загрозу лісам.
Аби уникнути подібного, слід пам'ятати, що розкладати вогнища й застосовувати відкритий вогонь у лісі забороняється. За сухої погоди достатньо найменшої іскри, щоб спалахнуло велике полум'я, особливо у хвойному лісі. Забороняється розпалювати багаття на торфовищах, поблизу копиць сіна, скирт соломи. Пожежну небезпеку становлять і старі пні та сушняк.
Якщо вогнище вкрай необхідне, його можна розкладати на вологій галявині, подалі від насаджень (25 м – до листяних порід, 50 м – до хвойних), на піщаному або каменистому ґрунті. Доцільно оточити його камінням, очистити від верхнього шару ґрунту. Після закінчення горіння вогнище слід залити водою й засипати піском.
Слід дуже уважно наглядати за дітьми, адже, користуючись свободою, вони можуть підпалити чагарник чи сушняк. Їхні пустощі з вогнем – дуже небезпечні.
Якщо в лісі виникла пожежа, слід обов'язково сповістити про неї – лісову охорону та пожежно-рятувальну службу за телефоном 101. По змозі необхідно приступити до гасіння вогню підручними засобами – гіллям, землею, цупкою тканиною тощо. Але великої пожежі треба остерігатися – здолати її під силу лише фахівцям, озброєним технікою та спецобладнанням. Виходити із зони пожежі треба в навітряний бік, перпендикулярно до краю пожежі, просіками, дорогами, галявинами, узбережжям струмків та річок. При сильному задимленні рот і ніс слід прикривати зволоженою ватно-марлевою пов'язкою, рушником, частиною одягу.
Протипожежні заходи в лісі нескладні й зовсім не потребують матеріальних затрат. Лише обережного дбайливого ставлення, розуміння серйозності можливих наслідків.
Не будьте байдужими до оточуючого нас світу й до того, що діється у ньому. Спалити ліс може найменша жарина – щоб його відновити, потрібні роки й титанічні зусилля багатьох людей. Тільки дбайливе, господарське ставлення до зелених «легенів» планети дозволить вільно, на груди дихати свіжим повітрям і нам, і нашим дітям, радіти затінку й красі лісів та парків, жити в квітучому світі, а не серед пустелі.
Головне управління ДСНС
у Дніпропетровській області





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su