ПРАВОВА ОСВІТА


31.07.2013



Наталія Королевська: Пенсії обов'язково збільшуватимуться щороку


Нещодавно виповнилося 10 років із дня ухвалення базового закону щодо пенсійного забезпечення. По суті, саме відтоді й розпочалося реформування пенсійної системи України.
Про те, чого вже вдалося досягти та про плани на майбутнє розповіла в інтерв'ю для Укрінформу міністр соціальної політики України Наталія Королевська.
 - Наталіє Юріївно, одразу після призначення на посаду очільника Міністерства соціальної політики Ви заявили, що розпочата в 2011 році пенсійна реформа не дала бажаних результатів. Що саме, на Вашу думку, не було вирішено?
- Насамперед, за 10 років з моменту прийняття пенсійних законів не було вирішено основне питання - пенсія має бути справедливою. Нині не діє державний механізм, що гарантував би справді гідну пенсію, яка б залежала від трудового стажу. Назву головні завдання, що стоять перед нами. Перше - необхідно осучаснити пенсійні виплати та ліквідувати «зрівнялівку» у пенсіях, друге - подолати дефіцит Пенсійного фонду та третє - запровадити другий рівень накопичувальної пенсійної системи.
Сьогодні потрібно зосередитися на вдосконаленні пенсійної системи. Саме над цим працює наше міністерство, спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли представники Мінсоцполітики, Пенсійного фонду, а також науковці та інші фахівці соціальної сфери.
 - Якими ж конкретно питаннями переймається ця робоча група?
- Люди мають отримати реальний захист, а не його імітацію. Основне завдання створеної групи - розробка механізмів вдосконалення пенсійної системи. Це комплекс питань, над якими ми працюємо. Окрім того, про що я вже казала, це і питання пенсійного віку для жінок, і пошук компенсаторів для можливості зниження ставки єдиного соціального внеску, і підвищення довіри до системи державного захисту. Найбільша складність полягає в тому, що, напрацьовуючи пропозиції, фахівці передусім зважають на їхню економічну доцільність, оскільки пенсійна реформа має відповідати не тільки очікуванням громадян, а й об'єктивним економічним умовам.
 - Чи є вже результати роботи цієї групи? Можливо, якісь зміни до законодавства?
- 1 липня 2013 року набули чинності зміни до пенсійного законодавства, які за своєю суттю є першим кроком із удосконалення пенсійної системи. Вони стосуються досить широкого кола людей і передусім нинішніх 13,6 мільйона пенсіонерів. Для них ми змінили порядок щорічного перерахунку пенсій. Відповідно до чинного законодавства, перерахунок раніше призначених пенсій відбувається внаслідок перегляду прожиткового мінімуму (цьогоріч - двічі) та 1 березня. Раніше, через законодавчу казуїстику, існували ситуації, коли березневе підвищення пенсій взагалі можна було не робити. Тепер ми встановили чітку процедуру - пенсії у березні однозначно збільшуватимуться кожного року.
 
- Які ще зміни внесено до пенсійного законодавства протягом останніх півроку?
- Ухвалено закон, за яким багатодітні батьки, які виховали п'ятьох і більше дітей, за відсутності матері отримують право на пенсію за особливі заслуги.
Прийнято низку постанов уряду, завдяки чому збільшено розміри підвищень до пенсій інвалідам Великої Вітчизняної війни ІІ та ІІІ груп та учасникам бойових дій, які досягли 85-річного віку, до рівня підвищення інвалідам І групи (447 грн). Зросла також мінімальна пенсія для цієї ж категорії ветеранів війни. Із 1 травня 2013 року жоден учасник бойових дій та інвалід-фронтовик Великої Вітчизняної не отримує менше 2547,9 грн. Окрім цього, підвищено пенсії, розмір яких торік було підвищено менше як на 20% зростання середньої заробітної плати.
 - А чи є якісь зміни для тих, хто ще не збирається на пенсію?
- Зміни, що набрали чинності з 1 липня, передусім торкнуться майже всіх жінок. Адже за пропозиції Мінсоцполітики відтепер до страхового стажу також зараховуватиметься період перебування у відпустці по вагітності та пологах. Раніше цей час, тобто 70 днів до пологів та 56 днів після, до страхового стажу не враховувалися. Ми вважаємо, що це несправедливо по відношенню до жінок, оскільки їм, фактично штучно зменшувався страховий стаж.
 - Що це безпосередньо дасть жінкам?
- Такими змінами ми встановили соціальну справедливість щодо жінок. До такого запровадження роботодавець сплачував відрахування тільки за працівників, які перебували на лікарняному через хворобу, що дозволяло зараховувати їм цей період до страхового стажу. Тим часом, жінки, які народжували дітей та перебували у лікарняній відпустці у зв'язку із вагітністю та пологами, були позбавлені можливості зараховувати цей час до страхового стажу.
Тобто, той, хто, наприклад, катаючись на лижах, отримав важкий перелом, що потребував довгого лікування та відновлення, і йшов у лікарняну відпустку на декілька місяців, при виході на пенсію був у більш вигідних умовах, аніж жінка, яка народила дитину. Якщо врахувати, що декретна відпустка це 4 місяці, а через ускладнення під час пологів навіть більше, то жінки, які народили трьох дітей, без цих законодавчих змін, втрачали щонайменше рік страхового стажу.
Окрім того, ми також запровадили новий підхід до розрахунку зарплати для нарахування пенсій фізособам-підприємцям та громадянам, які отримували допомогу з безробіття.
 - У чому полягають зміни для таких безробітних?
- Відтепер громадяни, які раніше отримували допомогу з безробіття та матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, зможуть при розрахунку заробітної плати, якщо це доцільно, виключити періоди одержання цієї допомоги. Деяким громадянам це дозволить збільшити пенсійні виплати до 5%. Щодо фізичних осіб-підприємців, то, визначаючи заробітну плату для нарахування пенсії, відтепер враховуватиметься страховий стаж, за який сплачено внески. Це дасть змогу уникнути значного зменшення коефіцієнта заробітку фізособам-підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування за місяці, за які страхові внески сплачені не в повному обсязі.
 - До речі, про підприємців. Давно обговорюється можливість зниження ставки єдиного соціального внеску. Коли на це можна очікувати?
- Ми вже запроваджуємо нові підходи щодо сплати ЄСВ. Нещодавно уряд підтримав розроблений Мінсоцполітики законопроект щодо розширення переліку категорій пенсіонерів-підприємців, які можуть бути звільнені від сплати ЄСВ. Справа в тому, що тепер на це можуть розраховувати тільки пенсіонери за віком та інваліди, ми ж до категорії пільговиків включили отримувачів усіх видів пенсій, які досягли пенсійного віку. Тепер слово за народними депутатами - Верховна Рада має ухвалити цей законопроект.
Ми зацікавлені у зниженні ставки ЄСВ, бо це стимулюватиме легалізацію тіньової зайнятості та зростання заробітних плат. Водночас необхідно дуже чітко продумати компенсатори наповнення Пенсійного фонду, щоб ми могли зберегти видатки, як мінімум, на нинішньому рівні, не кажучи вже про плани підвищувати пенсійні виплати. Над цим зараз працюємо із Міністерством доходів і зборів.
 - Але чи вистачить наявних коштів?
- За перші шість місяців Пенсійний фонд України зібрав 81,1 млрд грн власних надходжень - перевиконання становило 1,4 млрд. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то надходження зросли на 5,2 млрд грн або на 6,9%.
Завдяки такій позитивній динаміці ми змогли не тільки своєчасно та в повному обсязі виплачувати пенсії, а й погасити позики Держказначейства, які бралися тимчасово. Тож, як бачите, проблем із фінансуванням на сьогодні немає.
Загалом же за півроку на виплату пенсій було спрямовано 124,5 млрд грн. Це на 11,5 млрд грн або на 11% більше, ніж за перші шість місяців 2012 року.
 - Справді, із вчасністю та повнотою виплат нарікань у пенсіонерів немає. Проте є питання щодо якості обслуговування у Пенсійному фонді.
- Нещодавно за мого наполегливого прохання в.о. голови ПФ прийшов у відділення фонду одного з районів як звичайний громадянин - перевірити, як працює система на місці. Результатами ми були шоковані. Не впізнавши свого керівника, клерки заявили йому, що він 101-й у черзі і що в найближчі два дні може навіть не приходити зі своїми проблемами. Така ситуація неприпустима, і ми будемо її докорінно змінювати.
Обслуговування пенсіонерів, багато з яких має трудовий стаж 40-50 років, має бути зовсім іншим. Зокрема ми готуємо запуск пенсійного калькулятора, де кожен самостійно зможе розрахувати розмір виплат, а вже потім, якщо залишаться питання, звертатися до інспекторів Фонду. І це тільки один із перших кроків, що ми визначили для себе, бо сьогодні наше завдання - зробити надання всіх соціальних послуг якісним та доступним.





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su