ПРАВОВА ОСВІТА


25.09.2013



Амур-Нижньодніпровський район відзначає 70-річчя визволення від фашистських загарбників

70-річчя звільнення від фашистських загарбників Амур-Нижньодніпровський район відмічає першим у місті Дніпропетровську.
22 червня 1941 року амур-нижньодніпровці зустріли фашистське нашестя зі зброєю в руках. 35 днів і ночей тривали оборонні бої, в яких брали участь десятки тисяч воїнів - від рядового солдата до маршала. У період,
з 23 червня по 30 грудня 1941 року в ряди Червоної Армії було мобілізовано 4114 осіб. З вересня 1943-го до грудня 1945-го року призвано в діючу Армію 6642 жителів району. Наші солдати билися за кожен метр землі.
З 25 вересня - йшли запеклі бої з фашистськими окупантами на місці нинішніх пр. Воронцова, вул. Каруни, пос. Старого Клочка, вул. Янтарної.
Дорогу ціну заплатили амурнижньодніпровці за перемогу у Великій Вітчизняній війні. Не повернулись додому 4446 жителів району, у тому числі: загинули на фронтах – 2079 чоловік, замучені нацистами в гестапо -
21 людина (з них 5 жінок),  в концтаборах - 22 людини, пропали безвісті - 2324 особи.
27 вересня 1943 року воїни-визволителі ввійшли на Лівобережжя і наш район було остаточно визволено від окупантів.
У роки війни, з серпня 1941 року по грудень 1942 року, на окупованій німцями території району, діяла комсомольсько-молодіжна підпільна антифашистська організація на чолі з Василем Литвиненко. До її складу входили, і юнаки, і дівчата - школярі-старшокласники амурських шкіл. Але діяльність патріотів було розкрито, її учасників заарештовано, відправлено до концтаборів, інших, розстріляно гестапівцями.
420 днів підпільна організація не давала спокою ворогові: здійснювала диверсії на заводах і залізницях, підпалювала цистерни з пальним, поширювала зведення Соинформбюро, друкувала листівки і готувала звернення до жителів, допомагала здійснювати втечі військовополоненим і укривала молодь від примусового вивезення на роботу до Німеччини. За чисельністю і обсягом діяльності Амур-Нижньодніпровське підпілля було набагато більше і потужніше, ніж «Молода гвардія».
Подвиг юних амур-нижньодніпровців увічнений в книгах письменника-краєзнавця, жителя нашого району Володимира Дубовика, а також, у бронзовому пам'ятнику героям, відкритому на проспекті Воронцова
у 1976 році. В СШ № 114 встановлені меморіальні дошки її випускникам -
Героям Радянського Союзу Пені І.Н. і Невгодовскому Н.Г., у СШ № 116 - Волошину М.Д.
Звання Героя Радянського Союзу за форсування Дніпра удостоєний командир 646 стрілецького полку 152-ої дивізії Костянтин Лебедєв. Готуючись до вирішальної битви, кадровий військовий, особливу увагу приділив підготовці молодого поповнення. Адже на правому березі супротивник збудував три лінії оборони, зосередив вогневі точки в цегляних спорудах і підвалах. Особиста мужність командира і його бійців внесла свій внесок в загальну перемогу.
Звання Героя за бої під Амур-Нижньодніпровськом удостоєний командир дивізіону 333-го артилерійського полку Михайло Фатьянов. Цей дивізіон активно допомагав стрілецьким підрозділам своїм вогнем, тим самим, надавши величезну допомогу у захваті плацдарму, знищивши більше двох десятків довготривалих вогневих точок і близько сотні гітлерівців.
І таких героїв чимало. Амур-Нижньодніпровський район прославили наші земляки: двічі Герой Радянського Союзу Брандис А.Я., Герої СРСР - Ушаков В.Г., Бутко П.К., Мазан М.С., Мохов В.Г., Богомаз О.М.,
Тарасов П.Т., Кавалери орденів Слави - Пинчук П.А., Мізенко Н.С.,
Соколов А.П.
Їх подвиг - яскраве свідоцтво самовіданної любові до своєї Батьківщини, непохитної волі до свободи. Вони віддали свої юні життя за наше щасливе майбутнє!
Через десятиріччя учасники легендарних подій, згадують кровопролитні битви зі сльозами на очах. А обов'язок тих, що живуть зараз і майбутніх поколінь – зберегти пам'ять про велику трагедію і великий подвиг нашого народу.
Сьогодні, в Амур-Нижньодніпровському районі проживають 16 воїнів Червоної Армії, що у 1943 році форсували р. Дніпро при визволенні міста Дніпропетровська і Дніпропетровської області. Це: Бердянський Борис Герасимович, Дишук Георгій Никонович, Запара Леонід Павлович, Кондратов Микола Петрович, Коновий Іван Пилипович, Корж Микола Пилипович, Крохмаль Василь Андрійович, Лисенко Михайло Іванович, Мисливцев Григорій Іванович, Ребров Олександр Павлович, Соколова Олександра Яківна, Ставицький Михайло Ілліч, Тягло Леонід Семенович, Ходико Тимофій Ельпидифорович, Черечеча Павло Іванович, Щербаков Василь Михайлович.
Учасниця молодіжного антифашистського підпілля Черниш Антоніна Петрівна, продовжує вести роботу по героїко-патріотичному вихованню молоді та збереженню пам'яті про розстріляних і таких, що померли вже у післявоєнний час, героях-підпільниках.

Голова Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради Олександр Анатолійович Ганноченко щиро вітає всіх жителів району, а особливо наших дорогих ветеранів, зі святом - 70-ю річницею визволення Амур-Нижньодніпровського району від фашистських загарбників.
Бажає міцного здоров’я, миру, взаєморозуміння, невичерпаної енергії, оптимізму та віри в майбутнє.


З метою відзначення Дня визволення Амур-Нижньодніпровського району від фашистських загарбників заплановано ряд заходів.
Основним заходом є проведення 27 вересня 2013 року об 11.00 год. урочистого мітингу та покладання квітів до військового поховання у сквері Т.Г. Шевченка по вул. Передовій за участю керівництва району, депутатів міської та районної у місті рад, громадськості району.
Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у заході.






25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su