ПРАВОВА ОСВІТА


14.10.2013



Про заходи до Дня Українського козацтва


Враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 відзначається День українського козацтва. Та проходить національне свято у світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою.
Славна добрими і героїчними традиціями Українська земля. Запорізькі козаки навіки ввійшли до скарбниці пам’яті українського народу. Спочатку козаки ставили собі за мету відвести напади татар, сприяючи у такий спосіб освоєнню окраїн. Але, в міру того, як козаки вдосконалювали свою військову майстерність та організацію, здобуваючи кожен раз переконливі перемоги над татарами, українське суспільство стало дивитися на козаків, як на оборонців від національно-релігійного та суспільно-економічного гноблення польської шляхти. Поступово, виходячи на провідне місце в українському суспільстві, козаки стали брати активнішу участь у розв’язанні ключових питань українського життя. Рятуючись від репресій польського уряду та феодального гніту, чимало українських козаків, створювали укріплення, які називалися «засіки», сукупність яких дістало назву “Січ”.
Першими магнатами, що організовували козаків, були православні українці - Дмитро Вишневецький (Байда). Канівський староста Вишневецький зібрав розрізнені козацькі ватаги і збудував на віддаленому, стратегічно-розташованому за дніпровськими порогами острові Мала Хортиця форт, що мав стати заслоном від татар. Так Дмитро Вишневецький заснував Запорізьку Січ, яка вважається колискою українського козацтва. Саме слово “Січ” означало столицю всього запорозького козацтва, центр діяльності і управління всіма військовими справами. Поряд з цим терміном вживалося й слово “Кіш”, під яким розуміли центральний орган управління, що відав адміністративними, військовими, фінансовими, судовими та іншими справами. На чолі Коша стояв кошовий отаман, який обирався козацькою радою на 1 рік. В XVI-XVII столітті кошовий отаман називався гетьманом. Під час походів він мав необмежену владу.
У великій шані у козаків перебувало побратимство. Кожен козак віддавав своє життя за волю родичів і побратимів. На знак побратимства вони мінялися хрестами з тіла, а все інше було спільне. Вони дарували один одному коней, зброю. В боях билися поруч й рятували один одного або захищали своїм тілом. Побратимство надавало великої сили. Воно було однією з таємних причин їх непереможності.
Багато випробувань доводилось долати козакам. В бою вони були відчайдушними, надавали перевагу смерті, аніж полону. Але якщо вже так ставалося, потрапляли в полон, вони покладали всі зусилля, щоб втекти.
Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг.
14 жовтня о 13.00 год. у приміщенні КЗО «СЗШ № 114» проведено районний захід «Шляхами українських звитяг» за участю керівництва району та шановних гостей району. Маленькі козаки дали можливість присутнім заглянути на мить до фольклорно-етнографічних традицій, що супроводжували життя і дозвілля наших предків – козаків, були ігри та змагання. А дівчата дали насолодитись солов’їним співом.






































Протягом тижня у приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів району проведено урочисті лінійки «Ми роду козацького діти», тематичні бесіди, виховні години «Ось де, браття, наша слава!», «Ми – козацького роду діти!», «Богдан Хмельницький – засновник української козацької держави», «Наша слава козацька не вмре, не загине!», лекції, семінари, «круглий стіл»; спортивні змагання «Козацькі розваги»; виставки «Любіть свою Батьківщину» (вишиванки, малюнки, вироби декоративно - ужиткового мистецтва); конкурс дитячого малюнку «Козацькому роду – нема переводу!»; екскурсії до Історичного музею ім. Д.І. Яворницького, по місцях бойової слави; перегляд тематичних фільмів присвячених історії  Українського козацтва. Також, у шкільних бібліотеках району для школярів оформлено тематичні полиці та проведено книжкові виставки.
А у філіалах-бібліотеках міського комунального закладу культури «Централізована система бібліотек для дітей» та міського комунального закладу культури «Централізована система публічних бібліотек для дорослих» для відвідувачів оформлено тематичні книжкові виставки та огляди літератури.





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 7
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 7
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su