ПРАВОВА ОСВІТА


17.10.2013



Про Європейський  тиждень місцевої демократії


Відповідно до Указу Президента України від 27.09.2007 № 922/2007 загальноєвропейська кампанія «Європейський тиждень місцевої демократії» проводиться в Україні щорічно у тиждень, який включає 15 жовтня – дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985 році.
Курс на європейську інтеграцію України та розвиток місцевого самоврядування відповідно до європейських стандартів є одними з головних пріоритетів державної політики України.
Програмою Президента України В.Януковича «Україна для людей» визначено, що місцеве самоврядування повинно стати надійним та міцним фундаментом народовладдя, а також прагнення реального утвердження в Україні європейських стандартів демократії.
Рішення щодо започаткування Європейського тижня місцевої демократії міститься у Рекомендації 238 (2007) Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яку ухвалено 1 червня 2007 року.
Офіційний старт Європейського тижня місцевої демократії відбувся 15 жовтня 2007 року на 15-й сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (Іспанія, м. Валенсія).
У 2013 році Європейський тиждень місцевої демократії проходить під гаслом  «Активна громадянська позиція: голосування, залучення, досвід». Головною метою Тижня є активізація процесів розповсюдження інформації щодо принципів, надбань та досягнень функціонування місцевої демократії в Україні та Європі, сприяння обізнаності населення щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та залученню громадян до прийняття управлінських рішень, надання можливостей для ознайомлення з роллю Ради Європи та інших інституцій спільної Європи в області розвитку місцевої демократії.
Відповідно до принципів демократичного розвитку забезпечення вільне отримання інформації стосовно можливостей участі громадян у суспільно-політичному житті їх міст та регіонів є головною передумовою здійснення ефективного та дієвого управління на місцях. Розповсюдження інформації про діяльність місцевих органів влади, ознайомлення громадян з основними принципами їх роботи, привернення уваги населення селищ, міст та регіонів до того, що їхня участь у місцевих справах є найважливішим чинником життєздатності демократії, поширення інформації про різні форми та можливості участі в прийнятті рішень на місцевому рівні активно сприяє розширенню участі населення у соціальному, культурному, економічному та політичному житті.
На національному та місцевому рівні Європейський тиждень місцевої демократії є часом, коли презентуються напрацювання та результати річної діяльності в сфері місцевого і регіонального розвитку та плани на майбутнє.
У зв’язку з цим, в районі проведено низку організаційних заходів, спрямованих на ознайомлення населення із практикою впровадження органами виконавчої влади та місцевого самоврядування європейського досвіду місцевої демократії.
З 17 по 20 жовтня у загальноосвітніх навчальних закладах району, проведено інформаційні години, лекції «Болонська система»,


виховні години «Військово-адміністративне самоврядування на Запорізькій Січі», тематичні бесіди та уроки «Як країні знайти шлях до демократії» і «Права людини та європейський захист прав людини», уроки-презентації «Конвенція про права дитини», презентацію творчих робіт «Україна Європейська», конкурси малюнків «Моя країна - Україна» за участю депутатів міської та районної у місті рад.
    14 жовтня у приміщенні КЗО «СШ № 44» серед учнів 11 класів відбувся круглий стіл «Процеси європейської інтеграції в сучасній Україні».
Також, у цей день, на базі комунального позашкільного навчального закладу  «Центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді» відбулось засідання лідерів Парламенту учнівського самоврядування «Європейський тиждень місцевої демократії. Принципи. Завдання та функції місцевого самоврядування». Учнями було підготовлено ряд доповідей, цікаві презентації.


16 жовтня у приміщенні зали засідань Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради відбувся семінар-нарада голів квартальних комітетів «Діяльність Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради. Механізми та інструменти забезпечення прийняття рішень на місцевому рівні та надання послуг населенню».
16 жовтня у актовій залі Дніпропетровської державної фінансової академії за участю першого проректора закладу Бикової А.Л., проректора з науково-педагогічної роботи Тараненко А.Є., керівника центру довузівської підготовки Соковець-Макатухи Т.В. відбувся День ліцейського братерства. Ліцеїстів 1 курсів привітали випускники ліцею, студенти ДДФА, педагоги та батьки. Учні нового набору продемонстрували візитки груп, дали клятву ліцеїста та отримали залікові книжки.


17 жовтня у приміщенні КЗО «СЗШ № 142» заступником голови районної у місті ради Постольником Н.І. проведено зустріч з радою шкільного парламенту 9-11 класів Мета заходу – ознайомлення з діяльністю, основними принципами роботи  органів місцевого самоврядування.






17 жовтня на базі КПНЗ «Будинок творчості дітей та юнацтва» відбулось засідання круглого столу «Принципи місцевого самоврядування та їх закріплення в Європейській Хартії місцевого самоврядування, Конституції і законах України» для лідерів шкільного самоврядування за участю депутата Амур-Нижньодніпровської районної у міст ради Величка О.В.


17 жовтня у приміщенні КЗО «СЗШ № 56» за участю депутата районної у місті ради Агєєвої В.І. проведено засідання лідерів учнівського самоврядування «Діяльність органів самоврядування в Дніпропетровській області». А у КЗО «СЗШ № 8» проведено тематичну лекцію «Україна європейська» за участю депутата міської ради Грачова В.Ю.




Для школярів КЗО «СЗШ № 133» проведено бліц-опитування «Що я знаю про Європейські країни?» та відведено підсумки. Учнів КЗО «СШ № 44» - гру «Мандрівка країнами Євросоюзу».
У приміщенні КЗО «НВК № 131» відбулось засідання членів євро клубу «Україна серед інших європейських країн», а також, засідання Ради старшокласників «Можливості розвитку самоврядування в школі». Також, лідерами шкільного самоврядування КЗО «СЗШ № 133» проведено засідання шкільного євро клубу «Орієнтир» - «Європейські принципи місцевого самоврядування, права і можливості місцевого самоврядування».
У приміщенні КЗО «СЗШ № 56» оформлено виставку картин європейських художників «Демократичне мислення мистецтва».
У шкільних бібліотеках району для школярів оформлено виставки тематичної літератури та інформаційні виставки «Європейський тиждень місцевої демократії». У філіалах-бібліотеках міського комунального закладу культури «Централізована система бібліотек для дітей» та міського комунального закладу культури «Централізована система публічних бібліотек для дорослих» для відвідувачів оформлено тематичні книжкові виставки та огляди літератури.
Також, протягом тижня, у приміщенні районного будинку творчості для відвідувачів та їх батьків, педагогів закладу оформлено інформаційну виставку «Європейський тиждень місцевої демократії».





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su