ПРАВОВА ОСВІТА


28.09.2015



Інформація  до Дня Усиновлення

Здійсніть мрію дитини – подаруйте сім’ю



Ти так далеко, я тебе не бачу,
Лише лелека десь у небі плаче.
Тебе побачить хочу, до нестями
Скрізь сині очі! Де ти, моя мама?..




Дитинство починається з теплих материнських рук, рідної домівки. Та для деяких дітей перші кроки у світ дорослих починаються з чужих людей і інтернатних закладів. Ось вона – трагедія сучасної дитини, покинутої напризволяще. Сім’я ж для дитини не тільки перше гніздо, а й школа життя, і тому нема для неї більшого горя, ніж сирітство.                 

Мати сім’ю - то є найзаповітніша мрія кожної дитини, яка залишилася без батьківського піклування, тобто дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, яка перебуває в дитячому закладі.

Усиновлення - це юридичний організаційно-правовий процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків усиновлювачам. Це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, зі всіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дитини. 

Усиновлення є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновити можна дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування. Відповідно до вимог чинного законодавства обмежень щодо кількості усиновлених дітей немає.

Надзвичайно важливо, щоб громадяни, які виявили бажання усиновити дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, були обізнані з правовими та процедурними особливостями усиновлення. Питання усиновлення регламентуються нормами сімейного законодавства.

                    Якщо людина добре  серце має,
                    Вона іде у світ добро творить.
                    В її очах любов і сонце сяє,
                    Така людина – сонечком горить.

Як правило, усиновлювачі намагаються уявити свою майбутню дитину, в багатьох випадках, ідеалізуючі її. Насправді, це часто далеко від реальності, так як не виключно, що дитину ще потрібно буде навчити посміхатися та довіряти дорослим, і це все дадуть не тільки щоденні зустрічі з дитиною в дитячому закладі, а ще й посмішка дорослих  та очі, які сяють любов’ю та довірою до неї, що потребує тривалого часу та терпіння.

Відмовники… Одна з найсумніших проблем сучасного суспільства. Очі покинутих малюків нескінченно сумні, адже батьки порахували, що виховання і турбота про них буде великим тягарем в житті.


У зв’язку з чим усиновлювачам треба розуміти, що усиновлення не є порятунком дорослих від самотності та своїх проблем, а є прагненням допомогти дитині, яка залишилась без батьківського піклування, виховуватися в атмосфері любові, оточеною турботою, увагою, материнським теплом. Важливо, щоб люди, які наважилися на шлях усиновлення, робили це з вірних мотивів, розуміючи, що це рішення призведе до певних зобов’язань, витрат часу, енергії та фінансів, переміни стилю життя та емоційних змін - тяжкої праці, турботи про дитину.

Таким чином, насправді усиновлення - це надзвичайно складний процес і для дитини і для дорослих. Якщо юридичний аспект усиновлення, як правило, триває 3-6 місяців, то як психологічний, емоційний процесс, усиновлення триває роками.

                    Не говори про доброту,
                    Коли ти нею сам не сяєш,
                    Коли у радощах вітаєш,
                    Забувши про чужу біду.

                    Бо доброта – не тільки те,
                    Коли говорять добре слово.
                    А коли справді ти готовий:
                    поспівчувати, зрозуміти,
                    чужому щастю порадіти
                    і добру справу сотворити.

Одним з перших кроків куди слід звернутися громадянам, які виявили бажання усиновити дитину для одержання вичерпної консультації - це СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ, за місцем їх проживання.

Підготовка документів для подання до суду проводиться після знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидатами в усиновлювачі, які звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини із заявою про бажання усиновити дитину. 

Відповідно до вимог Сімейного кодексу України усиновлення проводиться
за місцем проживання (перебування) дитини.

Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпропетровську ради розташована за адресою: 49000, м. Дніпропетровськ, пр. Воронцова, 31, тел. 23-05-14, 23-05-13, 23-04-43.

Станом на 20.09.2015 на обліку кандидатів в усиновлювачі в управлінні-службі у справах дітей Амур-Нижньодніпровського району перебуває 8 кандидатів, 2 кандидати вже підібрали дітей та справи про їх усиновлення перебувають в суді.

Взагалі, протягом 9 місяців 2015 року, в порівнянні з 2014 роком, ситуація складається таким чином: у 2015 році поставлені на облік кандидатів в усиновлювачі 12 сімей (2014 рік  - 7), що відображає можливе бажання дорослих допомогти дітям; усиновлено: у 2015 році - громадянами України - 32 дитини (2014 рік - 19), іноземцями - 3 дитини (2014 рік - 2).

У зв’язку з чим, вбачається тенденція збільшення усиновлення дітей громадянами України та все більше сімей виявляють бажання взяти на виховання в родини дітей, які за станом здоров’я потребують певної додаткової турботи, для надання їм кращого необхідного лікування, виховання та розвитку. 

Обізнаність громадян, які виявили бажання влаштувати дитину до сімейних форм, а саме усиновлення, не завжди є належною. У зв’язку з чим, при особистому прийомі, громадянам роз’яснюються їх права та обов’язки, надаються рекомендації та інформація щодо дітей, які можуть бути усиновлені. Також надаються консультації щодо інших питань, які їх цікавлять.  

Станом на 20.09.2015 в управлінні-службі у справах дітей на обліку перебуває 72 дитини різного віку, які підлягають усиновленню.

На обліку дітей, які усиновлені та за умовами проживання і виховання яких здійснюється нагляд, перебуває 100 дітей до 18 років.

Слід зазначити, що нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, які проживають на території України, здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення дітьми вісімнадцяти років.

З нагоди Дня усиновлення, яке відбудеться 30.09.2015, в Амур-Нижньодніпровському районі будуть проведені наступні заходи:

З 14 по 28 вересня 2015 року на базі навчальних закладів району та в КЗСЗ центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Барвінок» буде проведений конкурс малюнків та плакатів «Мрія дитини – щаслива сім’я».

30.09.2015 на базі КЗ «Спеціалізований будинок дитини»ДОР» відбудеться засідання  круглого столу з нагоди Дня усиновлення, на яке будуть запрошені усиновлювачі, батьки-вихователі, опікуни.
Висвітлення в навчальних закладах району на батьківських зборах інформації, спрямованої на формування у суспільстві позитивного ставлення до усиновлення, шановливоговідношення до родин, які усиновили дитину, толерантного ставлення до дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитина, яка залишилася без батьківського піклування, чекає участі дорослих у її житті і бажає мати справжніх батьків.

Усиновлення - це важкий шлях, але теплі долоні дитини і усміхнене обличчя, сяючі очі, зацікавлений хитренький погляд, може надати не одне щасливе відчуття батьківства.


Начальник управління-служба у справах дітей
Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради
Людмила Русланова
       





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su