ПРАВОВА ОСВІТА


29.07.2016



ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Амур – Нижньодніпровської районної у місті Дніпропетровську ради VII скликання до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відтермінування введення в дію Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

З 1 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Законом визначено особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, встановлені правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом (до 1 липня 2016 року) співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

На плечі мешканців держава фактично перекладає відповідальність за утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, поточний та капітальний ремонт та технічне переоснащення будинків.

Отже, орган місцевого самоврядування визначатиме чи залишити для управління  багатоквартирним будинком  житлово-комунальні підприємства, чи віддати повноваження приватному управителю, який відповідає вимогам посадових осіб. На сьогодні відсутній  затверджений порядок відбору управителя будинку, у якому були б прописані чіткі критерії та вимоги до людини, яка має право претендувати на посаду управителя будинку. Також, невідомо, що саме входить у вартість послуг утримання будинку,  на якій підставі формується ціна послуг.

При цьому розірвати  в майбутньому договір про надання послуг буде вкрай складно, оскільки стороною договору  будуть не самі власники квартир, а певний управитель, призначений органом місцевої ради, і тільки він зможе почати процес відмови від послуг управляючої компанії.

пунктом 6 Закону передбачено:

«Кабінету Міністрів України:

до 1 липня 2015 року розробити порядок списання з балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, державними підприємствами та органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності;

протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити в межах своїх повноважень перегляд та скасування нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.»

Зважаючи на вищевикладене, враховуючи неготовність, мало інформованість жителів багатоквартирних будинків до утворення ОСББ або обрання управителя будинку, незадовільний стан житлового фонду у зв’язку із не проведенням капітальних ремонтів протягом тривалого часу, вважаємо за необхідне, відтермінувати до 1 січня 2018 року призначення виконавчим органом місцевої ради управителя багатоквартирного будинку.

Затверджено  рішенням Амур-Нижньодніпровської 
районної у місті ради від 19.07.2016 №  6/8-VII




25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su