ПРАВОВА ОСВІТА


03.10.2013



Інформація про небезпеку збирання та вживання в їжу дикорослих грибів


Сезон збирання грибів лише розпочався, але п’ятеро дітей уже у лікарні. У трьох випадках підтвердився попередній діагноз - отруєння грибами!

Слід збирати лише ті гриби, в яких ви впевнені, що вони  дійсно їстівні. Ніколи не збирайте гриби, в яких сумніваєтесь. Так само, не слід збирати «перезрілі», ослизлі, в’ялі, червиві гриби зі слідами плісняви на капелюшку або ніжці. Вони, як правило, вже містять токсичні продукти життєдіяльності личинок різних комах або розпаду білків, інших сполук.

Зібрані гриби слід почистити та приготувати у перший день збору! Завжди пам’ятайте, що отруїтися можна і деякими їстівними грибами, якщо вони довго пролежали в теплі, оскільки білки швидко розкладаються, утворюючи при цьому токсини.

Забороняється збирати гриби поблизу полів, де проводилась обробка посівів пестицидами, в межах міста, а також поблизу автомобільних і залізничих доріг, близько до звалищ побутових відходів, на колишніх випробувальних та військових полігонах, тому що гриби мають властивість акумулювати солі важких металів і радіоактивні елементи.

Гриби, по складності травлення для шлунка - вважаються важким продуктом, тому їх не рекомендують вживати вагітним, а також жінкам які годують грудьми. Також, вони протипоказані дітям до 7 років (незалежно від способу і часу приготування). Втім, надмірне разове споживання грибів може нашкодити і абсолютно здоровій людині.

Токсикологи попереджають: для дітей будь-який їстівний гриб може виявитися смертельно отруйним. Захисні системи дитини не володіють необхідними засобами, щоб забезпечити безпеку організму при масивній «грибній агресії».

Запам'ятайте, отруєння грибами ніколи не проходить саме по собі. Надавши першу допомогу потерпілому, терміново викликайте «Швидку»!
 

Гриби дітям не друзі


Токсикологи попереджають: для дітей будь-який їстівний гриб може виявитись смертельно отруйним. Захисні системи дитини не володіють необхідними засобами, щоб забезпечити безпеку організму при масивній «грибній агресії».

Дванадцять цікавих моментів з життя їстівних грибів


1.    Їстівні гриби (дикорослі і спеціально культивовані) містять речовини, властиві не тільки рослинам, але і тваринним тканинам. Кількість їх і, найголовніше, концентрація не постійні: вони залежать від пори року, погоди, екології. Спекотним літом, з рідкісними дощами, але з достатньою кількістю вологи, концентрація «тваринних речовин» в грибах в десятки разів вище, ніж в грибах осінніх. Наприклад, зміст токсину мускарину може зрости з 1 до 65%! І такий їстівний гриб стає, по суті, отруйним.
2.    Окрім мускарину, в грибних плодових тілах є ще декілька токсичних зачатків: мускардин, буфотеїн. Концентрація їх співвідношень між собою може коливатись в широких межах, і дози токсинів, нешкідливі для дорослого організму, для дитини - стають фатальними,
3.    Але і корисні речовини (фенілалант, гістидін, тирозин, триметіланін набувають небезпечних властивостей, коли їх нагромаджується дуже багато).
4.    У складі сучасних грибів виявляються біологічно активні хімічні речовини з різко вираженою токсичною властивістю - холін, нейрин, ерготин, корнутин. Знайдені в мікродозах отрути, які в підвищених концентраціях смертельні: щавлева, синильна, гельвелова кислоти.
5.    Величезну загрозу для дитини несуть накопичені в їстівних грибах миш’як, магній, кобальт, марганець. І не тільки це небезпечно - непередбачуване й несподіване поєднання декількох речовин.
6.    Токсини і речовини, що входять до складу їстівних грибів, не загрожують дорослим. А проходячи різні перетворення в печинці дитини, вони набувають убивчих властивостей. Правда, для цього необхідний час - отруєння розвивається через 6-35 годин після грибного обіду.
7.    Гриби цього сезону зовсім не аналогічні тим, що росли в цьому ж лісі і на цій галявині минулого року. Основний склад речовин і зовнішній вигляд залишилися колишнім, але змінилися - і обов’язково! співвідношення і концентрація біологічно активних і отруйних речовин.
8.    Найбільш важкі отруєння літніми грибами. На другому місці по ступеню безпеки - гриби осінні.
9.    Травлення йде в шлунку і кишечнику. Речовини, що містяться в грибах, виводяться з організму (причому з різною швидкістю) переважно нирками, лише невелика кількість відділяється через кишечник. З отрутою ж береться печінка і, як правило, програє…
10.    Далеко не всі отруйні грибні токсини, що нагромаджуються в їстівних грибах, усуваються виварюванням, відмочуванням, висушуванням або консервацією. Навіть оброблені таким чином гриби не можуть бути безпечними для дітей.
11.    Гриби - «продукт», що важко перетравлюється з великою кількістю  важкорозчинних речовин. Справитись з такою їжею під силу тільки абсолютно здоровому дорослому організму з добрим травленням і здоровими печінкою та нирками.
12.    В старих грибах (і в тих, що залишилися на переробку на інші дні після збору) виникають продукти розпаду білкових і жирових речовин. Отрути, що утворюються, викликають порушення діяльності нервової системи, розлад серцевих скорочень, зміну функцій дихання і травлення.

Запам’ятайте батьки!

-    Гриби завжди приховують для дитини загрозу несподіваних ї трагічних наслідків.
-    Пластинчаті гриби (особливо сироїжки і т.п.) викликають особливо важкі отруєння.
-    Абсолютно виключіть гриби з живлення дошкільників, а дітям старше 7 років гриби (тільки трубчасті) давайте лише у вигляді соусів - для запаху, виключаючи велику кількість плодових тіл.
-    Чим більше проміжок між часом, коли гриби були з’їдені, і ознаками отруєння, тим більш безпорадною виглядає його картина та тим важчі й небезпечніші наслідки.
-    Отруєння грибами ніколи не проходить саме по собі - не чекайте, що процес зійде нанівець.
-    Не лікуйте дитину самі. Надавши першу допомогу, терміново викликайте «Швидку». Ніколи не відмовляйтесь госпіталізувати малюка: життя його «висить на волоску».
-    Ніколи не давайте дитині гриби в поході, оддалік заселених місць, де погано з транспортом, немає надійного зв'язку, де залишають бажати кращого дороги - словом, де допомога не прийде швидко.
-    Виїжджаючи на дачу, в сільську місцевість, йдучи в похід, завжди беріть аптечку першої допомоги при отруєнні грибам.

Перша допомога дитині, якій стало погано після грибного обіду
-    У кладіть її в ліжко і дайте трохи теплого чаю.
-    Викличте «Швидку допомогу».
-    Блювотні маси збирайте в таз (не потрібно для дослідження вмісту шлунку).
-    Після першої блювоти обов’язково заповніть втрату рідини питною водою. Розчиніть і розмішайте в ній активоване вугілля.
-    Після другої блювоти знову обов’язково напоїть дитину, а потім дайте їй 100 мл. теплого слабо-рожевого розчину марганцівки (якщо п’є неохоче, будьте настирні, хай вип’є встановлене не відразу, але обов’язково!).
-    Після третьої блювоти розведіть в черговій порції води календулу і дайте випити потерпілому (блювота неприємна і важко переноситься, але вона необхідна для очищення шлунку).
-    При неприборканій блювоті потрібна тепла грілка на область шлунку.
-    Якщо живіт болить, знов приготуйте розчин календули.
-    Настирливо заповнюйте втрату дитиною рідини.
-    Допомога зажадає від вас значних зусиль, концентрації максимальної уваги – це важка й напружена робота. Її не можна виконувати як-небудь сподіваючись на випадок, інакше грибна отрута відплатить жорстоко!

Аптечка першої допомоги для дитини при отруєнні грибами

1.    Анальгін
2.    Перманганат калію (марганцівка)
3.    Колендула, валеріана (таблетки)
4.    Пеніцилін
5.    Грілка
6.    Активоване вугілля

Як застосовувати ліки

Пігулки дитині потрібно давати в розчинах. На чистому листі паперу плоскою частиною кінчика ножа роздавіть пігулку в порошок і гострою стороною ножа розділіть на 8 рівних частин.
Схема прийому: діти до року - 1 частина, 1-2 роки - 2 частини, 3-4 роки - 3 частини, 5-6 років - 4 частини, 7-8 років - 5 частин, 9-10 років - 6 частин, 11-12 років - 7 частин, 13-14 років - ціла таблетка.
Порошок розведіть у воді (з розрахунку 20 мл. на кожний кілограм ваги дитини). Наприклад, в 3 роки вага малюка 15 кг., значить, потрібно випити 20 мл. х на 15 кг.  - 300 мл. рідини.
УВАГА: це тільки разовий прийом! Дитині про отруєнні не можна давати дуже багато рідини за один раз.  Інтервал між препаратами - 5-6 хвилин.
Дози:
1.    Перманганат калію (слабо-рожевий розчин) – 10 мл. на 1 кг. ваги.
2.    Пеніцилін (водний розчин) - 20 мг на 1 кг ваги.
3.    Активоване вугілля – 1 таблетка на рік життя. Кожні 20 хвилин повторювати цю дозу, але не більше 4 разів.

Матеріали до листа Дніпропетровської міської ради від 02.10.2013
«Про інформування населення щодо небезпеки збирання
та вживання в їжу дикорослих грибів»





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 7
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 7
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su