ПРАВОВА ОСВІТА


17.10.2013



Про круглий стіл з питань протидії торгівлі людьми





16 жовтня о 15.00 год. у сесійній залі приміщення Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради відбувся круглий стіл «Практичне використання законодавчих актів з питань допомоги постраждалим від торгівлі людьми».



У засіданні круглого столу взяли участь: керуючий справами виконкому Петренко Н.Л., голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Промінь» Моргун О.Л., завідувач сектору у справах сім’ї, молоді та спорту Гула Т.В., провідний спеціаліст, юрист-консульт районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Родигіна І.В., заступник начальника управління-служби у справах дітей районної у місті ради Косенко І.А., заступник начальника районного управління праці та соціального захисту населення Роменська Т.П., начальник відділу активної підтримки безробітних Лівобережного районного центру зайнятості м. Дніпропетровська Величко Н.Є., начальник карного розшуку Амур-Нижньодніпровського районного відділу Дніпропетровського міського управління ГУМВС України в Дніпропетровській області  Гуков Г.Г.
Також, на  засідання були запрошені працівники центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді районної у місті ради, заступники директорів з виховної роботи, соціальні педагоги та психологи загальноосвітніх навчальних закладів району.






Круглий стіл відкрила керуючий справами виконкому Петренко Н.Л., яка відзначила актуальність обговорюваного питання: «Торгівля людьми - завжди актуальне питання для будь-якої держави, яка прагне віднести себе до цивілізованої. Це явище світового масштабу. Торгівля людьми – це злочин, який грубо порушує закріплені та гарантовані Конституцією України права на свободу, честь і гідність людини. Незважаючи на те, що держави вживають заходів для попередження та запобігання цьому явищу, воно продовжує катастрофічно поширюватися в нашому суспільстві. Особливо загрозливою стає ситуація у сфері торгівлі дітьми та жінками.

Проблема торгівлі людьми – одного з найнегативніших явищ сучасного суспільства, вперше була піднята правозахисниками на початку ХХ століття. У той час особлива увага приділялася жінкам з Великобританії, яких змушували до проституції в країнах континентальної Європи. Так з'явився термін «біле рабство», який пізніше поширився на загальне поняття торгівлі людьми. З тих пір феномен торгівлі людьми постійно аналізується і є предметом багатьох суперечок та дискусій. Часто поняття «торгівля людьми» обмежується «торгівлею жінками». При цьому в більшості випадків мова йде про торгівлю жінками з метою використання в проституції, порнобізнесі, сексуальній сфері тощо. Безумовно, торгівля жінками є складовою частиною злочину «торгівля людьми». Однак саме поняття є більш широким: об'єктом цього злочину може бути будь-яка особа, незалежно від статі і віку. У даний момент найбільш повне визначення торгівлі людьми дає «Протокол з попередження торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми», який доповнює Конвенцію ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю. Протокол є основним сучасним документом, спрямованим на боротьбу з цим злочином. Визначає торгівлю людьми як: здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховання чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу. З приведених вище визначень випливає, що торгівля людьми – це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, використання шантажу, погроз, насильства», - сказала завідувач сектору з питань сім’ї, молоді та районної у місті ради Гула Т.В.



Голова правління ДОГО «Промінь» Моргун О.Л. поділилася досвідом роботи в напрямку протидії торгівлі людьми. Навела статистичні дані загального стану ситуації. Розповіла про нормативно-правові акти: «20 жовтня 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про протидію торгівлі людьми», який визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи ґендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам. Також, закон визначає права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми. Крім того, відповідальність за правопорушення, пов`язані з торгівлею людьми». Моргун О.Л. звернула увагу присутніх на організаційні заходи допомоги постраждалим від торгівлі людьми особам і порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми: «Згідно Постанови Кабінету міністрів України від 23 травня 2012 р. № 417, особа, яка отримала статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на безоплатне отримання медичної, психологічної, соціальної, правової допомоги, тимчасове розміщення в закладах для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, а також на отримання одноразової матеріальної допомоги в розмірі прожиткового мінімуму».











Представник правоохоронних органів виступив з інформацією про те, що фактів, пов’язаних з торгівлею людьми у 2013 році на території Амур-Нижньодніпровського району, не зафіксовано. Але, нажаль, має місце злочин у суспільній моралі – проституція, яка завжди тісно пов'язана з іншими видами правопорушень. Працівниками ДМУ постійно проводяться  оперативно-профілактичні заходи з цього питання.



Юрист-консульт районного ЦСССДМ Родигіна І.В. розказала присутнім про роботу, яка проводитиметься в разі надходження до центру повідомлення про особу, яка постраждала від торгівлі людьми - оцінку потреб та проведення її реабілітації.

З інформацією про надання допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми виступила заступник начальника УССД районної у місті ради Косенко І.А., яка зазначила: «На сьогодні, найголовнішими проблемами, що потребують особливої уваги суспільства, є такі порушення прав дітей, як недбале ставлення та злочинні дії по відношенню до малолітніх – примушування до праці і торгівля дітьми. В Амур-Нижньодніпровському районі випадків не зареєстровано. На 1 січня 2013 року в державних закладах району перебувало 44 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З яких, 4 дитини заплановано влаштувати до сімейних форм виховання з метою запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності. На сьогодні, управлінням-службою влаштовано 7 дітей до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У Законі України «Про загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року» визначено основні завдання щодо протидії жорстокому поводженню з дітьми та його найгіршим формам – торгівлі дітьми, сексуальній експлуатації: підвищити ефективність профілактичної та пояснювальної роботи серед батьків, щоб запобігти жорстокому поводженню з дітьми, проводити відповідну профілактичну роботу; удосконалити виявлення дітей, потерпілих від сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження; створити систему реабілітації та реінтеграції дітей, які потерпіли від торгівлі, сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження з ними; забезпечити захист дітей від жорстокого поводження. Станом на 15 жовтня 2013 року на обліку управління-служби перебуває 65 сімей, в яких проживають 102 дитини, що опинились в складних життєвих обставинах, з них: 19 дітей, які зазнали насилля, 3 діти, які бродяжать, 83 дитини, батьки яких ухиляються від батьківських обов’язків. У зв’язку з цим, управління-службою обстежено умови їх проживання, проведено профілактичні бесіди з батьками». Також, зазначила, попередження торгівлі дітьми, ефективна боротьба з цим негативним явищем можливі лише за умови системного підходу, що передбачає координацію зусиль всіх зацікавлених сторін, державних та недержавних організацій, правових, законодавчих та міграційних органів влади.







На засіданні, заступником директора центру зайнятості Величко Н.Є, розглянуто питання щодо організації та надання допомоги у працевлаштуванні особам, які постраждали від торгівлі людьми.




Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми освітила заступник начальника районного управління праці та соціального захисту населення Роменська Т.П.

На завершення, від голови Дніпропетровської обласної громадської організації «Промінь» Моргун О.Л., учасники круглого столу, отримали збірник законодавчих актів «Протидія торгівлі людьми».



25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su