ПРАВОВА ОСВІТА


26.12.2013



Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області інформує Контроль за обігом та оподаткуванням підпакизних товарів


Днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління контролю за обігом та оподаткуванню підакцизних товарів ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Ольги Леонідівни Вишньовки на тему: „Контроль за обігом та оподаткуванням підпакизних товарів”
З 01.01.14 змінюється ставка акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду з 29 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту до 32 грн.

Яким чином використовуються акцизні марки із позначенням на них суми акцизного податку, розрахованої за ставкою, що діє  до 01.01.14 та чи може реалізовуватись алкогольна продукція маркована такими марками у оптовій та роздрібній мережі після 01.01.14?
Алкогольні напої з марками, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, вважаються такими, що не марковані.  Використання марок із позначенням на них суми акцизного податку, розрахованої за ставкою, що діє  до 01.01.14 можливе лише до 31.12.13 включно.
Зазначене стосується як виробників так і імпортерів алкогольних напоїв. У разі зміни зразка марок акцизного податку, алкогольні напої, марковані марками попереднього зразка, можуть перебувати в обігу протягом 12 місяців з дати запровадження марок нового зразка.
Це означає, що перебування в обігу алкогольних напоїв, маркованих акцизними марками із позначенням на них суми акцизного податку, розрахованої за ставкою, що діє  до 01.01.14 законодавством не обмежується, така продукція може реалізовуватись у оптовій та роздрібній мережі після 01.01.14 протягом терміну її придатності.

Яка відповідальність за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення?
Встановлено перелік об’єктів, у яких  забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:
1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
3) у приміщеннях гуртожитків;
4) в аеропортах та на вокзалах.
У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається з графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: "Куріння заборонено!". Також у спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається з відповідного графічного знака та тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!".
Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння.
За порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує фінансові санкції до суб'єктів господарювання, зокрема, у разі:
- розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства - від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;
- невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, передбаченої частиною п'ятою статті 13 цього Закону, - від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень.

Які документи необхідно надати для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами?
Відповідно до статті 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (із змінами та доповненнями), ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами видаються за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається наступний перелік документів:
•    платіжне доручення  або квитанція про сплату за ліцензію;
•    підтвердження  податкового органа про надходження коштів до бюджету;
•    довідка податкової служби про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій.
Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання зазначених документів.

Який розмір плати за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами та який порядок оплати?

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на території міста складає  8000 грн. на рік , на території селищ -500 грн.
на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на території міста- 2000 грн. на рік, на території селищ -250 грн.
Плата за ліцензії справляється щоквартально, рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.


В яких випадках анулюється ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами?

Відповідно до статті 15 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (із змінами та доповненнями), визначені наступні підстави анулювання ліцензії:
•    заяви суб’єкта господарювання;
•    рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;
•    несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
•    рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);
•    рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;
•    рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
•    порушення вимог статті 15-3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях”
Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Прес-служба Головного управління Міндоходів
у Дніпропетровській області






25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su