ПРАВОВА ОСВІТА


27.12.2013



Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

Інформація щодо діяльності:
На Дніпропетровщині автомобілі заправляли сумнівним бензином

    У Дніпропетровській області під час розслідування кримінального провадження викрита злочинна схема незаконного виготовлення з метою подальшого збуту паливо – мастильних матеріалів.
    Фахівці слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області встановили, що незаконне виготовлення паливо – мастильних матеріалів здійснювалось двома громадянами шляхом додавання спеціальних компонентів для штучного підвищення октанового числа.
У подальшому отримана суміш вуглеводів реалізовувалась на автозаправних станціях в межах Дніпропетровського регіону.
Отже, працівниками Міндоходів у Дніпропетровській області з незаконного обігу вилучено фальсифіковані паливо – мастильні матеріали і сировина на суму 588 тис. грн. та накладено арешт на майно на суму        1235 тис. грн. Наразі досудове розслідування завершено, а матеріали кримінального провадження за ч. 1 та ч. 2 ст. 204 КК України („Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів”) з обвинувальним актом спрямовані до суду.


Платникам податків Дніпропетровщини безкоштовно видано понад 27 тисяч електронних підписів

За словами заступника начальника ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Лілії Куришко найактивнішими користувачами послуг центру сертифікації ключів залишаються фізичні особи. З початку року за цифровим підписом звернулися 20 тисяч платників цієї категорії, в тому числі: 16 тисяч підприємців та 4 тисячі громадян. Серед юридичних осіб клієнтами центру за цей період стали понад 7 тисяч суб’єктів господарювання.
Цифровий підпис є своєрідним захистом звітності, що надсилається “електронкою”. Однак сфера застосування підпису не обмежується лише звітуванням. Платники податків також мають змогу укладати з іншими суб’єктами господарювання договори в електронній формі, звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ГУ Міндоходів, а й до органів державної статистики.
Отримати посилені сертифікати відкритих ключів суб’єкти господарювання та фізичні особи можуть безкоштовно в пунктах реєстрації користувачів акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів. На сьогодні в Дніпропетровському регіоні діє п’ять таких пунктів: у Лівобережній ОДПІ м. Дніпропетровська, в ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська, у м. Нікополі, м. Кривому Розі та м. Павлограді.

На Дніпропетровщині 98% платників ПДВ звітують «електронкою»
Неухильно зростає кількість платників податків, які подають податкову звітність через мережу Інтернет. Так, у січні-листопаді 2013 року засобами електронного зв’язку прозвітували 98 % платників податку на додану вартість, 87 % - податку на прибуток.
Як наголосив начальник управління ІТ та обліку платників Олександр Лещенко, таких результатів досягнуто завдяки комплексу вжитих заходів стосовно широкого інформування платників про переваги електронної форми звітування, як при безпосередньому спілкуванні на семінарах, засіданнях «круглих столів», так і завдяки встановленню безкоштовного програмного забезпечення для підготовки та відправки податкової звітності з наданням кваліфікованих консультацій.

Інформація роз?яснювального характеру:

Податок на додану вартість - нова форма звітності
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що 30 грудня 2013 року в «Офіційному віснику України» буде опубліковано Наказ Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 №678 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість». Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування. Тобто звітність за новими формами слід подавати у лютому 2014 року за січень 2014 року.
В декларації, додатках до неї та решті документів поняття «орган державної податкової служби» замінено на «контролюючий орган».
Декларацію доповнено рядком «5.1» розділу «Податкові зобов’язання», в якому будуть окремо зазначатися суми операцій з вивезення товарів за межі митної території України, із числа операцій, звільнених від оподаткування ПДВ.
Додано рядок «16.1.4» розділу «Податковий кредит» для відображення коригування вартості придбаних з ПДВ товарів, послуг та необоротних активів, використаних в операціях, які не є об’єктом оподаткування.
Змін зазнали: додаток 1 (розрахунок коригування сум ПДВ), додаток 3 (розрахунок бюджетного відшкодування), додаток 5 (розшифровки податкового зобов’язання та податкового кредиту в розрізі контрагентів), додаток 6 (довідка Д6), до яких додано деякі колонки та рядки.
З Порядку заповнення і подання декларації виключено розділ про перевірку декларацій в податковому органі разом з формою акта про результати камеральної перевірки задекларованих даних (додаток 3 до попереднього Порядку).

Електронний кабінет платника податків працює
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що для зручності та допомоги платнику у формуванні його податкових звітів та своєчасній сплаті коштів до бюджету на веб-порталі Міністерства доходів і зборів розпочав свою роботу новий онлай-сервіс – Електронний кабінет платника податків, за допомогою якого можна формувати податкову звітність.
Відтепер платник податків, який має посилені сертифікати відкритих ключів та укладений договір про визнання електронних документів з контролюючим органом, має змогу облаштувати своє персональне автоматизоване робоче місце в Електронному кабінеті. Тепер платник може підготувати, заповнити і надіслати звітність в електронному вигляді та одразу ж отримати квитанцію про її прийняття (або неприйняття).
Зі свого робочого місця платники також можуть переглядати свої дані про стан розрахунків з бюджетом на конкретну дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року, користуватись «Календарем платника», який нагадуватиме про граничні терміни подання документів та сплати податків.
Увійти до Електронного кабінету можна за адресою kpp.minrd.gov.ua або за гіперпосиланням «Електронний кабінет платника податків» шляхом авторизації за допомогою електронного цифрового підпису.

Новий реєстр виданих та отриманих податкових накладних

Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що з 1 січня 2014 року набере чинності нова форма реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок його ведення. В самій формі реєстру змінено лише посилання на нормативний акт, яким його затверджено.
Реєстр виданих та отриманих податкових накладних за грудень                  2013 року, копію якого в електронному вигляді слід подати до органів Міндоходів не пізніше 20 січня 2014 року, слід вести за старою формою.

Податкова соціальна пільга у 2014 році

Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що з 1 січня 2014 pоку податкова соціальна пільга (ПСП) становитеме: 609,00 гpн. (50 % прожиткового мінімуму). Податкова соціальна пільга в межах 150 % = 913,50 гpн., а 200 % ПCП = 1218 гpн.
Податкова соціальна пільга може застосовуватися до доходу працівника у виглядi заробітної плати чи прирівняних до нeї виплат, якщo розмір доходу нe перевишує прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленнoгo нa 01 січня звітнoгo податковогo року, помноженoгo нa 1,4 тa округленогo дo найближчиx 10 гривень. Tобтo, максимальний розмір доходу, при оподаткуванні якогo може бути застосована податкова соціальна пільга у 2014 рoці = 1218 * 1,4 ? 1710 грн.


Оподатковуємо новорічні подарунки для дітей
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що якщо суб'єктом господарювання за рахунок власних коштів купляються новорічні подарунки для дітей працівників, вартість яких не перевищує 573 грн. 50 коп, податок на доходи фізичних осіб з цих подарунків не сплачується. Якщо ж вартість подарунку перевищує 573 грн. 50 коп, то такі подарунки обкладаються за ставкою 15 - 17%.
Якщо дитячі новорічні подарунки придбаваються за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування, в такому разі ці подарунки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються.
При видачі новорічних подарунків суб'єкту господарювання слід відобразити у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку; і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ за ознакою "160" вартість новорічних подарунків, яка надана у розмірі, що не перевищує 50 % мінімальної заробітної плати, та за ознакою "126" у разі перевищення такої суми.



Оподаткування ПДВ новорічних подарунків для дітей
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. При цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються.
Операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій, щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року, звільняються від оподаткування ПДВ.

Річний перерахунок ПДФО

Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що перерахунок , в тому числі річний, полягає, зокрема , в уточненні (повторній перевірці) сум нарахованих платнику податку протягом певного календарного періоду доходів у вигляді заробітної плати окремо за кожний місяць такого періоду та наданих ПСП. При цьому перевіряється правильність застосування ПСП та ставок ПДФО ( 15 або 17 %) в розрізі кожного місяця. Перерахунок по звільненим працівникам не проводиться, оскільки він повинен бути проведений під час звільнення.
У перерахунку беруть участь лише доходи, нараховані платнику податку у вигляді заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму. Для перерахунку роботодавець, повинен брати заробітну плату за відпрацьований час (оклади, надбавки, доплати тощо), премії, відпускні, матеріальну допомогу систематичного характеру, допомогу по тимчасовій непрацездатності та лікарняні.
При перерахунку може виникнути недоплата або переплата. В разі недоплати  ПДФО сума такої недоплати утримується роботодавцем за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу працівника за відповідний місяць після його оподаткування, а в разі недостатності суми такого доходу - за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців  до повного погашення суми такої недоплати. В разі виявлення переплати з ПДФО необхідно  зменшити суму нарахованого податкового зобов'язання працівника за відповідний місяць (місяць проведення перерахунку), а при недостатності такої суми зменшити суму податкових зобов'язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати.
За підсумками перерахунку Податковий розрахунок за формою № 1ДФ заповнюється наступним чином:
- у графах 3 і 3а проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період (4 квартал 2013 року);
- у графах 4 і 4а проставляється сума ПДФО з урахуванням суми недоплати/ переплати. Тобто на суму виявленої недоплати з ПДФО збільшують показники граф 4 і 4а, а на суму надміру утриманого ПДФО - зменшують показники цих же граф.

 

Прес-служба Головного управління Міндоходів
у Дніпропетровській області






25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su