ПРАВОВА ОСВІТА


24.02.2014



Про Міжнародний День рідної мови

Міжнародний день рідної мови відзначають 21 лютого. Мова - духовна скарбниця, носій прекрасних традицій та звичаїв культурної спадщини народу. Це одне з багатьох див, створених людьми, яке віддзеркалює душу народу, його історію. На Землі налічується близько 7 тисяч мов, самобутніх та унікальних. Частина з них, на межі зникнення. Щоб уберегти мови від вимирання, за пропозицією держав-членів ЮНЕСКО було проголошено Міжнародний день рідної мови, який вперше відсвяткували у 2000 році в Парижі.
Українська мова - відноситься до слов'янських мов (східнослов’янської групи), що входять в індоєвропейську сім’ю мов. Наша рідна мова має свою особливу музикальність. Українська мова за своїми виражальними можливостями, лексичними арсеналами, музичними прикметностями, історичними надбаннями в пісенній і літературній галузі належить до найрозвиненіших мов світу.
21 лютого, в школах району пройшли заходи, присвячені цій події. До тематичних заходів залучені учні різних вікових категорій. Проведено і свята, і конкурси стінгазет, в яких взяли участь учні середніх і старших класів (СШ № 115), і змагання з української мови серед учнів 2-х класів (ССЗШ № 142).


До «Дня рідної мови» у приміщенні СЗШ № 56 колі проведено захід «Мова Т. Шевченка – безсмертна» з театральною постановкою «Ріпка». Учні 3 та 9 класів читали вірші. Звучали українські пісні, анекдоти про шкільне життя. Також, пройшла жартівлива вікторина.

У СШ № 68 відбулось грандіозне свято. Запрошених та гостей знайомили з українською, російською й навіть циганською поезією. Звучали українські народні пісні та пісні на слова Бориса Пастернака. Присутні занурилися у світ прекрасного разом з ансамблем бандуристок «Струни серця» та юним флейтистом. Нікого не залишив байдужим запальний циганський танок. Кожен присутній на святі мав можливість отримати солодкий приз, взявши участь у вікторині з української мови. У фіналі свята всі учасники, глядачі та гості разом заспівали пісню Тараса Петрененка «Україна». А в холі школи, біля актового залу, де відбувалась вистава, учасників дійства продовжували дивувати витвори прикладного мистецтва: вишивка, ліплення, вироби з паперу та підручних матеріалів. Свято рідної мови не залишило байдужим жодного, хто хоч якимось чином був до нього причетним. Кожен замислився над тим, у якій чудовій країні ми живемо та які цінності найсвятіші на землі.

З метою зміцнення державотвотворчої функції української мови та сприяння розвитку мов національних меншин, поширення лінгвістичного та культурного розмаїття і багатомовності, реалізації Концепції державної мовної політики і вшанування Міжнародного Дня рідної мови, у СЗШ № 133 проведено свято «Мово рідна, слово рідне…» для учнів 5-х класів. Вшанування рідного слова було побудовано на основі конкурсних завдань, де учениці під девізом «Україночкою я народилася» з’ясували  походження своїх імен, виявили свої знання з фольклору, а саме гарно відповідали у турі «Продовжи прислів’я». Свято проходило у супроводі танців, пісень, жартів. Багато поетичних рядків про мову було продекламовано вболівальниками. Всі учасники свята за активну участь нагороджені призами.

Проведено тематичну виставку книг, словників «Знай, вивчай, люби рідну мову»,


організовано конкурс між учнями 5-х класів «Каліграфії ніхто не відміняв»,


проведено вікторину «Кращий знавець рідної мови». Учні поділилися на дві команди: «Україночки» та «Патріоти». Першим завданням (жебракуванням) було продовжити прислів’я про мову, а потім кожна команда визначала в якій номінації вони краще знаються. А номінації були такими: «Фонетика», «Морфологія», «Словотвір»


та проведено літературний конкурс «Мово рідна, звучи в нашім домі» між учнями 5-9 класів. Школярі складали вірші, акровірші, сенкани про мову.


Як і в інших закладах освіти, класів  відбувся конкурс стінгазет «Мово барвінкова» серед  учнів 8 - 11 класів.


Класними керівниками проведено виховні години «Є мова – є нація».



«Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів - скількома епітетами супроводяться визнання української мови. І, зрештою, всі ці епітети слушні». (Олесь Гончар.)





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su