ПРАВОВА ОСВІТА


09.10.2014



ПРО  ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

  У зв’язку з тимчасовою окупацією частини території України та проведенням антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях, на сьогодні однією із найактуальніших проблем, яка потребує максимум зусиль з боку держави для негайного її вирішення, є проблема працевлаштування переселенців.
    На жаль спостерігаються непоодинокі випадки зростання дискримінаційних настроїв щодо внутрішньо переміщених осіб, зокрема мають місце факти відмови роботодавців у прийомі таких осіб на тимчасову роботу, а також працевлаштування без офіційного оформлення, невиплати заробітної плати. У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”. Працівник, який отримує зарплатню в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне.  Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Таким чином неоформлений офіційно працівник  залишається без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
   Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.  У Кримінальному кодексі України є ряд статей, які передбачають кримінальну відповідальність роботодавця саме за порушення законів, пов’язаних з виплатою зарплати. Зокрема статею175 за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації передбачено  покарання штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
    Кожний роботодавець при вирішені питання працевлаштування громадян, у т.ч. вимушено переміщених осіб із Донецької та Луганської областей, має діяти відповідно до чинного законодавства для реалізації їх конституційного права на працю.


Управління   праці   та   соціального
захисту населення Амур-Нижньодніпровської
районної у місті Дніпропетровську ради




25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 7
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su