ПРАВОВА ОСВІТА


04.12.2015



Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради, в рамках проведення щорічної всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства», інформує


За вчинення насильства у сім’ї доведеться відповісти

Члени сім’ї, які вчинили насильство по відношенню до своїх рідних, несуть адміністративну, цивільно-правову і навіть кримінальну відповідальність.

Загальна декларація прав людини, проголошена в 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН, зазначає, що кожна людина повинна мати всі права без будь-якої різниці (ст. 2), що кожна людина має право на життя, на свободу та на особисту недоторканість (ст. 3), а також що ніхто не повинен бути підданий тортурам та жорсткому, нелюдському чи принижуючому його гідність поводженню та покаранню (ст. 5).

За вчинення суспільно шкідливого діяння, яке кваліфікується як насильство в сім’ї, однак не тягне настання кримінальної відповідальності, так як не являється суспільно небезпечним, може наставати адміністративна відповідальність. Стаття 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми.

Під вчиненням насильства в сім’ї слід розуміти умисне вчинення будь-яких дій  психологічного чи економічного характеру (застосування  насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого. За застосування фізичного насильства , що завдало фізичного болю  та спричинило тілесних ушкоджень, настає кримінальна відповідальність.

За ці дії, а також за невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, непроходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім’ї  передбачається накладення штрафу від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85 грн.) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 5 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених ч. 1 ст. 173-2, тягнуть за собою накладення штрафу від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 грн.) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20 % заробітку. В разі якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, передбачається адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», захисний припис – це спеціальна форма реагування служби дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах дітей щодо захисту жертви насильства в сім’ї, яким особі, яка вчинила насильство в сім’ї, забороняється вчиняти певні дії стосовно жертви насильства в сім’ї.

В органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім’ї здійснює служба дільничних інспекторів міліції. Підставою для вжиття заходів вважається відповідна заява.

За результатами перевірки заяви (повідомлення) особі, що вчинила насильство в сім’ї, виноситься офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї і така особа ставиться на профілактичний облік.

Зняття з профілактичного обліку членів сім'ї,  які вчинили насильство в сім'ї, проводиться органами, які брали особу на такий облік,   якщо   протягом  року  після  останнього  факту  вчинення насильства в сім'ї особа жодного  разу  не  вчинила  насильства  в сім'ї.

У відповідності до ст. 13 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» особі, яка вчинила насильство в сім’ї після отримання офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, дільничним інспектором міліції або працівником кримінальної служби у справах дітей за погодженням з начальником відповідного органу внутрішніх справ і прокурором може бути винесений захисний припис.





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 8
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 12
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su