ПРАВОВА ОСВІТА


26.01.2016



Експрес-інформація Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах у
зимовий період


Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області нагадує про загрозливу ситуацію, яка на сьогоднішній день спостерігається на водоймах. Через постійну мінливу температуру на річках та озерах утворюється нестійкий крижаний покров, котрий представляє особливу небезпеку для людей, зокрема, рибалок і дітей.

Вже з початку цього року на водоймах області загинуло 3 чоловіків.

Так, о 8:00 1 січня поточного року до служби порятунку «101» надійшло повідомлення про надзвичайну подію, яка виникла на центральному ставку в смт. Софіївка Софіївського району Дніпропетровської області. Під час переходу через ставок по кризі, на відстані приблизно 100 метрів від берега, провалився під кригу та потонув місцевий мешканець, громадянин 1970 року народження. Співробітниками ГУ ДСНС у області тіло загиблого вилучено з глибини 2,5 метри та доставлено до берега. Потонулого, без слідів насильницької смерті, направлено на СМЕ.

2    січня 2016 року о 18:15 год. до Служби порятунку «101» від мешканця міста Верхньодніпровськ надійшло повідомлення про те, що близько 17:30 його батько, громадянин 1951 року народження, пішов на прогулянку з онуком 2009 року народження та не повернувся. Зі слів онука, вони удвох з дідом гуляли по кризі річки Дніпро на відстані орієнтовно 2,5-3 кілометри від берега. Тонка крига не витримала і обидва провалились. Діду вдалося виштовхнути дитину на кригу, сам він потонув.

У зв’язку з нестійкістю крижаного покрову, швидкою течією у орієнтовному місці події (його невизначеністю), занурення фахівців водолазної служби було неможливим. Пошукові роботи проводились шляхом огляду берегів та криги акваторії річки.

4 січня 2016 року водолазами аварійно-рятувальної частини на водних об’єктах міста Дніпропетровськ було проведено обстеження 100 метрів квадратних площі під кригою на відстані 3 кілометри від берега. На глибині 10 метрів тіло потонулого чоловіка було знайдено.

3    січня 2016 року о 10:15 год. у Тернівському районі міста Кривий Ріг із річки Саксагань працівниками Криворізького КП «Аварійно - рятувальна мобільна служба на воді» з поверхні льоду вилучено тіло невідомого чоловіка, близько 50-60 років, який, орієнтовно, вночі провашвся у воду, самостійно вибрався на кригу та замерз внаслідок переохолодження.

Тому, щоб зберегги своє здоров’я чи навіть врятувати життя, слід пам’ятати наступне:
  • перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі, виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см; для влаштування ковзанки - не менше 10-12 см; масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см; масове катання - 25 см;
  • виходити на лід і йти по ньому безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках). Якщо на лід виходите першим, необхідно розглянути чи не просів лід, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі чи очерет, де швидка течія та б’ють джерела;
  • робити лунки для риболовлі варто робити на безпечній відстані одне від одного;
  • обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем - на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся. Не виходьте на лід поодинці і у нічний час. Вирушаючи рибалити, попереджайте рідних куди йдете;
  • перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду;
  • слід особливо обережно спускатися з берега, тому що лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;
  • слід остерігатись місць, де лід покритий снігом. Сніг, який покрив лід, діє як ковдра, під снігом лід наростає повільно. Інрді буває так, що по всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 см, а під снігом усього 3 см;
  • забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці;
  • категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.
Враховуючи високу ймовірність нещасних випадків на льоду, Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області звертається до мешканців та гостей Дніпропетровщини утримуватись в такі дні від виходу на тонкий лід, який утворився на маленьких озерах та затоках річок, і застерегти від цього своїх дітей.

Завзятим рибалкам також слід пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходження на льоду.

Зимова риболовля

Не було року, щоб у екстремальних ситуаціях не опинялися рибалки. Зимова підлідна риболовля вимагає суворого дотримання правил безпеки, тому підлідний лов риби має узгоджуватись з найближчою береговою рятувальною станцією, і без її дозволу ніхто, в тому числі й рибалки-любителі, не має права виходити на лід.

У будь-якому випадку необхідно дотримуватись нескладних правил безпеки. По- перше, не слід пробивати поруч багато лунок - відстань між ними має бути 5-6 метрів. Не можна збиратися великими групами на одному місці та ловити рибу поблизу вимоїн (навіть якщо там клює найкраще). Не свердліть лунки на переправах, а також занадто далеко від берега. В ідеалі непогано мати рятувальний жилет. Верхній одяг - важкі кожухи та бушлати - тримайте розстебнутими чи, принаймні, не затягуйте їх пасками, щоб у разі небезпеки можна було їх легко позбутися.

Для непередбачуваних випадків обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 12-15 метрів з петлею на одному кінці й вантажем вагою 400-500 г на іншому, дошку або велику гілку.
Якщо біда трапилася

Якщо лід почав тріщати, з’явилися характерні розломи, негайно повертайтеся назад своїми слідами. Не біжіть, виходьте повільно, не відриваючи ступні від криги.

Якщо вже провалилися під лід - не панікуйте. Широко розкиньте руки по краях льодового пролому і утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати лід і без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми чи спиною. Допомагайте собі, як при плаванні, ногами. Вибравшись на лід, відкотіться від лунки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена. Поводьтеся обережно до самого берега, як би холодно вам не було, не поспішайте - вдруге вам може не вистачити сил на боротьбу. І тільки коли ступите на тверду землю, біжіть у тепло, або щоб зігрітися.

Якщо на ваших очах під лід провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу - це її підбадьорить. Оскільки ви у певній безпеці, маєте думати і реагувати швидко та послідовно, підтримуючи постраждалого зваженими порадами. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них до ополонки, широко розкидаючи при цьому руки. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет. До самого краю ополонки не підповзайте, а киньте потопаючому з відстані 3-4 метрів пасок, шарф, мотузку або протягніть лижу, дошку і поволі витягуйте його на лід. Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і не гайте часу - у крижаній воді людина швидко мерзне, мокрий одяг тягне її на дно. Надавши допомогу, повзіть разом з постраждалим з небезпечної зони.

Якщо ситуація дуже складна, зателефонуйте на 101 - у Службу порятунку, і вам допоможуть рятувальники-фахівці.

Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області





25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: фахівці ДСНС поспілкувалися зі школярами на теми безпеки
Просмотров: 6
 
25.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: особовий склад Служби порятунку продовжує заходи, щодо попередження пожеж
Просмотров: 5
 
25.01.2017
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Жители района приглашаются для службы в армии по контракту
Просмотров: 254
 
25.01.2017
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
При виконкомі районної у місті ради працює консультативна група щодо надання допомоги у створенні ОСББ
Просмотров: 425
 
23.01.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: бережіть своє житло від пожеж
Просмотров: 11
 
23.01.2017
Роз’яснення Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві
Просмотров: 10
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su