ПРАВОВА ОСВІТА


20.04.2018



Амур-Нижньодніпровський район урочисто відсвяткував своє 100-річчя від дня заснування

Сторіччя  району – це ювілейний рік для району, це масштабна подія, яку почали відзначати ще з січня 2018 року.

В рамках святкування ювілею у Храмі Святителя Арсения Мациевича відбулась літургія во славу району та його мешканців. Керівництво району привітало молоду пару, яка зареєструвала шлюб саме 25 січня цього року. Вітання та подарунки отримали молоді матері та самі юні мешканці – амурчани, які народились 25 січня 2018 року. Зокрема, у березні цього року відсвяткувала свій 100 річний ювілей мешканка району, яка отримала побажання міцного здоров’я, благополуччя і довголіття.

Сьогодні, в рамках відзначення 100-ї річниці від дня заснування Амур-Нижньодніпровського району відбулось встановлення пам’ятного знаку та висадження алеї на ж/м «Ломівський» у зоні відпочинку по вул. Шолохова. Висаджували алею і представники районної влади, і мешканці мікрорайону.

У приміщенні районної у місті ради відбулось районне свято «Мій рідний край на березі Дніпра –  славетна перлина історії!», присвячене 100-річчю від дня заснування Амур-Нижньодніпровського району.

В цей особливий день у залі зустрілись ті, хто серце й душу вложив у розвиток району: соціальну, економічну, житлово-комунальну й культурну сфери, хто самовіддано працював, працює та переймається сьогодні його проблемами. На урочистому дійстві були присутні почесні гості, серед яких: представники районної влади, депутати усіх рівнів та їх помічники, керівництво району та керівники виконавчих органів минулих років; ветерани органів місцевого самоврядування та державної служби, ветерани війни та праці, видатні мешканці району, керівники установ освіти, культури та мистецтва, закладів охорони здоров’я, керівники підприємств району, представники районних громадських організацій. Привітати з ювілеєм району прийшли керівництво області, міста, районів, а також духовенство.

Територія сучасного Амур-Нижньодніпровського району складається з декількох історичних поселень XVI-XIX століть (козацькі селища – Кам’янка, Ломівка, Березанівка, Мануйлівка;  робітничі селища – Амур, Бараф, Сахалін, Нижньодніпровськ, ін.) Пізніше два головних селища утворили міське поселення – Амур-Нижньодніпровськ.

Після прокладення залізниці та відкриття у 1873 році станції Нижньодніпровськ сформувався новий промислово-житловий район.

Селище Амур виникло в 1875 році і до 1900 років минулого сторіччя перетворилось у велике селище з населенням у 20 тис. чоловік. Життя Лівобережжя кардинально змінилося після того, як було прокладено залізницю. Перший вокзал Катеринослава – станція Нижньодніпровськ-Вузол! У 1941 році вона вважалася найбільшою в країні. На початку минулого сторіччя починають працювати промислові підприємства. При станції були засновані вагонні і телеграфні майстерні, неподалік  розташувалися завод «Бехтольд», «Сіріус», «Шодуар», «Ланге». Нині це заводи ВРЗ, «Світлофор», «Комінтерн», Дніпроважпапірмаш, завод прокатних валків. На нашому лівобережжі у Мануйлівській «Просвіті» гостювали Карпенко-Карий, Кропивницький, Саксаганський, Заньковецький.
25 січня 1918 року відбулось перше засідання Президії ради міста Амур-Нижньодніпровська. Першим головою обраний робітник заводу «Шодуар» (завод ім. Комінтерну) Савельєв О. Цю дату вважають днем заснування району. У 1920 році місто Амур-Нижньодніпровськ приєднано до Катеринослава, утворивши в ньому Амур-Нижньодніпровський район. У 1926 році зведено міську лікарню № 9. У 1935-1937 роках розпочали роботу дві трамвайні гілки (сучасні лінії маршрутів № 6 і № 9). У 1933 року зданий в експлуатацію новий річковий порт.

Наш район один з найстаріших і найбільших у Дніпрі. Історія  невпинно рухається вперед, наш район розвивається, але події всесвітнього масштабу вносять свої корективи. В героїчний літопис Другої Світової війни вписали свої сторінки і наші амур-нижньодніпровці. Дорогою ціною заплатили земляки аби вибороти перемогу – майже 4,5 тисячи жителів району не повернулися додому. Бойовою славою вкрилися двічі герой  -  А.Я. Брандис, герої – В.Г. Ушаков, П.К. Бутко, Богомаз, Тарасов та багато інших. Наш район пишається славними подвигами та безсмертними творами всесвітньо відомого нашого земляка, поета й письменника Олеся Терентійовича Гончара. 3 квітня цього року було відзначено 100-річчя з дня його народження. Майже 73 роки минуло з святого Дня закінчення війни, але наші земляки, учасники Другої Світової війни зі зброєю в руках, біля станка, у медсанбаті кожен день наближали перемогу, примножували  славу і гордість району, міста, країни. А славетні героїчні традиції дідів продовжували їх онуки в Афганістані і зараз продовжують  нащадки  на сході нашої країни.

Після війни відбувалась інтенсивна забудова району. Відбудовано просп. Воронцова (Мануйлівський), з 1960-х років – просп. ім. Газети «Правда» (Слобожанський). У 70-х роках розпочато будівництво житлових масивів «Сонячний» та «Лівобережний». З появою у 1982 році Кайдацького мосту проходила розбудова житлового масиву Фрунзенський (Ломівський, Кам’янський).

20 квітня 2018 року голова Амур-Нижньодніпровської районної у місті ради Олексій Пермяков привітав всіх мешканців району зі святом та провів нагородження Грамотою Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради та відзначив Подякою голови Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, вірність професійному обов’язку кращих працівників району, керівників закладів охорони здоров’я, керівників установ освіти, закладів культури та мистецтва. За активну життєву і громадянську позицію, значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху, збереження та примноження славних традицій району отримали подяки ветерани війни району; за збагачення творчих традицій і вагомий вклад у культурний розвиток району – видатні мешканці району. Почесні грамоти Дніпропетровської обласної ради і подяки міського голови отримали працівники органів місцевого самоврядування та керівники підприємств району.

Щирі слова подяки Олексій Олександрович Пермяков висловив всім тим, хто докладав і докладає багато зусиль для процвітання Амур-Нижньодніпровського району.

Військовий оркестр військової частини 3036 Національної гвардії та творчі колективи районного будинку творчості подарували гостям свята гарний настрій та незабутні емоції.

Наш район сьогодні

Населення району (станом на 01.01.2018) – 146958 осіб.

Площа району – 74,909 км2.

Адміністративний розподіл на житлові масиви: «Мануйлівський», «Лівобережний-1, 2», «Сонячний», «Ломівський», «Кам’янський», район Березанівка.

На території району: 17 великих промислових підприємств, 4 транспортних підприємства, 3 тисячі комерційних фірм та товариств, близько 300 підприємств торгівлі та сфери платних послуг, 25 великих магазинів, 11 ринків, 1 вищий навчальний заклад, 4 технічних училища, 22 школи, 24 дошкільних навчальних закладів, 3 школи-інтернати, 3 спортивних школи, 7 закладів охорони здоров’я, військова частина № 3036 Національної гвардії України.

У межах району 4 мости, що з’єднують ліву і праву частину міста: 1 залізничний – Мерефо-Херсонський, 2 автотранспортних –  Центральний і Кайдацький, а також Амурський міст, який є і залізничним, і автотранспортним.

Зручне розташування району робить його перспективним для подальшої житлової забудови.

Амур-Нижньодніпровський район має унікальну історію та цікаві пам’ятки.

Цікаво знати
  • Найпершим поселенням на Лівобережжі була слобода Кам'янка (район СШ № 114 та 20-ї міськлікарні) (1596 р.).
  • У центрі колишнього села Ломівки височить Свято-Покровський храм (вул. Клубна, 34), збудований ще в XIX столітті.
  • Створення району сприяло спорудження залізничної гілки Синельникове - Нижньодніпровськ-Пристань у складі Лозово-Севастопольської залізниці (1871-1873 рр.).
  • В Мануйлівці відкрито філію катеринославської «Просвіти», що ставило за мету національно-культурне відродження української нації.
  • Селище Амур мало окремі частини селища Амур-Піски і Амур-Чорнозем (назви від типу ґрунту).
  • Відкрито приватну гімназію (1917 р.).
  • Перша зона відпочинку – «Парк імені Міжнародного жіночого дня 8 Березня» (парк Кирилівка) (1925 р.).
  • По вулиці Клубній знаходиться пам’ятник історії, будинок рідної сестри класика української літератури Олеся Гончара.
  • У сквері по вулиці Передовій знаходиться найстаріший в місті пам'ятник Тарасу Шевченку (1927 р.).
  • Побудована частина ж/м «Сонячний», який спочатку мав назву «мікрорайон Лазурний».
  • Прокладені перші дві трамвайні гілки (сучасні лінії маршрутів № 6 та № 9) (1935-1937 рр.).
  • Головна магістраль району вулиця Передова – одна з найдовших магістралей в Європі, довжина якої – 10,5 кілометри. За кількістю будинків, своєрідний топонімічний і номерний «рекорд» Дніпра.
  • Територія району включає ряд островів на річці Дніпро: Обухівський, Горілий, Дівочий, Свинячий, Світовий, Махновський, Шляхетний. Через острів Намістянка прокладений Кайдацький міст.
  • Нижньодніпровськ-Вузол – найбільша залізнична сортувальна станція в країні.
  • За радянських часів на місці колишньої «панської» садиби був побудований комплекс 9-ї міської лікарні. Від старої садиби залишилися лише невеликі споруди-корпуси.
  • Найстарший – Амурський (Старий) міст, на момент закінчення будівництва в 1884 році коштував близько 4 млн. рублів, більше ніж оцінювався на той момент весь Катеринослав.
Зі святом, амурчане!
































































24.04.2018
Центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді районної у місті ради інформує: патронат над дитиною
Просмотров: 15
 
24.04.2018
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: дії у разі виявлення підозрілих предметів
Просмотров: 12
 
20.04.2018
Амур-Нижньодніпровський район урочисто відсвяткував своє 100-річчя від дня заснування
Просмотров: 48
 
19.04.2018
Героев родных имена!
Героев родных имена!
Просмотров: 1036
 
19.04.2018
У територіальному центрі районної у місті ради проведено концертно-розважальну програму, присвячену 100-річчю від дня заснування Амур-Нижньодніпровського району
Просмотров: 15
 
18.04.2018
Про спортивні змагання «Старти надій» серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району
Просмотров: 18
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su