ПРАВОВА ОСВІТА


05.10.2017



Про відповідальність за використання праці без оформлення трудових відносин

Статтею 24 КЗпП України передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника, або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Трудовий договір із фізичною особою має бути укладений обов’язково в письмовій формі у двох примірниках. Один примірник договору після його підписання залишається в роботодавця, другий – у працівника. Реєстрація трудового договору чинним законодавством не передбачена.

Після підписання трудового договору роботодавець має видати наказ про прийняття працівника на роботу та повідомити про це органи фіскальної служби, після чого працівник може бути допущений до роботи (до виконання трудових обов’язків).

Трудові спори за заявами працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи розглядаються безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

Працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або мав дізнатися про порушення свого права.

Під час ухвалення рішення про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладання трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу, якщо фактично робота виконувалася повний робочий час, у встановлений на підприємстві, в установі, організації, суд одночасно ухвалює рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати в розмірі, не нижчому від середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності в регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

За використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин чинним законодавством України передбачено кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність.

Кримінальна відповідальність (ст. 172 Кримінального кодексу України) передбачає для роботодавця штраф від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 51 тис. грн.), або позбавлення права обіймати певні посади чи провадити певну діяльність на строк до 3-х років, або виправні роботи на строк до 2-х років. Якщо не оформленими працювали неповнолітній, вагітна жінка, одинокий батько, мати або особа, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, то роботодавцю загрожує штраф від 3-х до 5-ти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 тис. грн.), або позбавлення права обіймати певні посади чи провадити певну діяльність на строк до 5-ти років, або виправні роботи на строк до 2-х років, або арешт на строк до 6-ти місяців. Для порушення кримінального провадження працівник має звернутися до правоохоронних органів.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, щодо яких ухвалено рішення про оформлення документів для вирішення питання про надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ й організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, - в сумі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 – 17000 грн.).

Якщо роботодавець упродовж року повторно вчинить аналогічне порушення, то штраф на посадових осіб підприємств, установ й організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, становитиме від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000 грн.).

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть також фінансову відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (96000 грн. за кожного неоформленого працівника).

Управління праці та соціального захисту населення
районної у місті ради




25.10.2017
Дніпровське міське управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області інформує: дії після виявлення вибухонебезпечного предмету
Просмотров: 13
 
19.10.2017
Порадник щодо створення доступного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Просмотров: 39
 
10.10.2017
Досудова доповідь - справедливе рішення суду
Просмотров: 51
 
05.10.2017
До міжнародного дня людини похилого віку: «Жити до 100 – на всі сто!»
Просмотров: 40
 
05.10.2017
Про відповідальність за використання праці без оформлення трудових відносин
Просмотров: 28
 
04.10.2017
«Золотая пора. Золотой возраст»
Просмотров: 43
 

архив новостей
Copyright © 2022 andrada.com.ua
разработка сайта: 152.su